Predsjednik Vlade Sanader službeni posjet BiH ocijenio uspješnim

Gostujući u četvrtak navečer u emisiji "Telering" sarajevske televizije OBN Sanader je kazao kako su potpisivanje Ugovora o dvojnom državljanstvu te Sporazuma o suradnji u nadzoru državne granice između Hrvatske i BiH važan signal, ne samo prema ostalim zemljama regije, nego i prema Bruxellesu jer konkretno potvrđuju spremnost i sposobnost na suradnju i jačanje regionalne stabilnosti.

SARAJEVO, 29. ožujka 2007. (Hina) - Gostujući u četvrtak navečer u emisiji "Telering" sarajevske televizije OBN Sanader je kazao kako su potpisivanje Ugovora o dvojnom državljanstvu te Sporazuma o suradnji u nadzoru državne granice između Hrvatske i BiH važan signal, ne samo prema ostalim zemljama regije, nego i prema Bruxellesu jer konkretno potvrđuju spremnost i sposobnost na suradnju i jačanje regionalne stabilnosti.

Sanader je ponovio ocjene o dobrim ukupnim odnosima između dviju država te potvrdio spremnost da se nađu obostrano zadovoljavajuća rješenja za preostala sporna pitanja.

Kazao je kako bi, primjerice, u slučaju spornih dijelova granice, poput onoga kod Neuma, bilo posve prihvatljivo prihvatiti pravorijek Međunarodnog suda za pravo mora iz Hamburga.

U vezi s mostom za Pelješac istaknuo je kako je Hrvatska pokazala puno razumijevanje za prijedloge stručnjaka iz BiH, a kada je rječ o statusu luke Ploče, kazao je kako nema razloga previše polemizirati o tome jer je jasno da obje države imaju interes da se to što prije riješi.

Na pitanje o odnosu prema Hrvatima u BiH i postojanju sukoba između HDZ BiH i HDZ 1990., Sander je kazao da ne želi biti nikakvim arbitrom između Dragana Čovića i Bože Ljubića.

"Mogu samo dati prijateljski savjet", kazao je Sanader objašnjavajući kako će Hrvatska pomoći Hrvatima u BiH kada se to od nje zatraži i kada postane očito da su oni ugroženi.



Pisane vijesti