Predsjednik Vlade Sanader: turizam treba ući u novu fazu razvoja; istarski ipsilon bit će autocesta

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_sanader_turizam_treba_uci_u_novu_fazu_razvoja_istarski_ipsilon_bit_ce_autocesta.jpg

Hrvatski turizam došao je do limita u određenoj fazi razvoja, pa će se napraviti dubinska analiza sadašnje situacije koja će biti i temelj za novu strategiju i program mjera u turizmu, najavljeno je nakon današnjeg sastanka premijera Ive Sanadera i članova Vlade s čelništvom Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

ZAGREB, 17. srpnja 2007. (Hina) - Hrvatski turizam došao je do limita u određenoj fazi razvoja, pa će se napraviti dubinska analiza sadašnje situacije koja će biti i temelj za novu strategiju i program mjera u turizmu, najavljeno je nakon današnjeg sastanka premijera Ive Sanadera i članova Vlade s čelništvom Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

Vlada će nastaviti s velikim infrastrukturnim projektima kao što su radovi na autocestama prema Pločama i Dubrovniku i puni profil autoceste Rijeka-Zagreb, izjavio je premijer Sanader najavljujući da će se ići i na gradnju Istarskog ipsilona kao autoceste.

Plan je Istarski ipsilon pretvoriti u autocestu, plan je to za idući mandat, poručio je.

I premijer i predsjednik HUP-a Damir Kuštrak, kao i predsjednica Uprave umaškog Istraturista Gordana Tomičić slažu se da je hrvatskom turizmu potreban novi iskorak.

Posljednjih godina turizam postiže iznimne rezultate, ali ni izdaleka onolike koliki su mu potencijali. Trenutak je da ponudimo ono što turistima sada treba, turizam doživljaja, kazala je Tomičić.

To pak podrazumijeva da se turistu, koji bira određenu destinaciju, ponudi i niz sadržaja koji će dizati konkurentnost te destinacije, a za to je, dodaje, potrebna suradnja svih, od privatnog sektora, hotelijera do lokalne zajednice, turističkih zajednica i Vlade.

Strategija nove faze razvoja hrvatskog turizma, složni su u Vladi i HUP-u, treba se temeljiti na dubinskoj analizi sadašnjeg turističkog trenutka.

Prema metodologiji UN-ove komisije za turizam, Hrvatska najbolje stoji u percepciji turista koji dolaze u našu zemlju, te prirodnim i kulturnim resursima, dok najlošije stoji kod regulatornog okvira i tržišta rada.

Sanader kao neke boljke hrvatskog turizma navodi nisku popunjenost turističkih kapaciteta izvan glavne sezone, očekivanja turista da ime se ponudi više sadržaja, skrivene namete i u turizmu, probleme oko zakona o turističkom zemljištu, nezavršenu privatizaciju još nekih hotelskih kuća.

Podsjetio je i da iz turizma dolaze prigovori na monetarnu politiku, prigovori da stabilan tečaj kune ne odgovara izvoznicima, a i turizam je izvoznik, ali i ponovio da se nije i neće miješati u politiku Hrvatske narodne banke (HNB).

Ne želim se miješati u politiku središnje banke, rekao je Sanader čiji je, kaže, osobni stav da plivajući tečaj ne bi bio dobar.

Predstavnici Vlade i HUP-a nakon današnjeg su sastanka najavili da će krajem rujna biti gotov, a u listopadu biti i prezentiran kompletan registar izvanproračunskih davanja koja opterećuju gospodarstvenike, s prijedlogom mjera.



Pisane vijesti