Predsjednik Vlade Sanader: U 2007. nastavljamo s uspješnom makropolitikom

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_sanader_u_2007_nastavljamo_s_uspjesnom_makropolitikom.jpg

Hrvatska će Vlada i u ovoj godini nastaviti uspješnu gospodarsku politiku te zadržati makroekonomsku stabilnost, nastaviti približavati Hrvatsku EU i NATO-u, intenzivirati borbu protiv nezaposlenosti i korupcije, izjavio je danas premijer Ivo Sanader na konferenciji za novinare u Banskim dvorima.

ZAGREB, 5. siječnja (Hina) - Hrvatska će Vlada i u ovoj godini nastaviti uspješnu gospodarsku politiku te zadržati makroekonomsku stabilnost, nastaviti približavati Hrvatsku EU i NATO-u, intenzivirati borbu protiv nezaposlenosti i korupcije, izjavio je danas premijer Ivo Sanader na konferenciji za novinare u Banskim dvorima.

Vlada u 2007., kazao je premijer, namjerava sniziti deficit državnog proračuna na 2,8 posto BDP-a, stopu inflacije do 3 posto, smanjiti udio države u vanjskom dugu, te aktivnom gospodarskom politikom osigurati rast BDP-a od 5 posto.

Rast BDP-a, istaknuo je, izravno je povezan s približavanjem Hrvatske EU i NATO-u, "jer svi investitori članstvo u tim asocijacijama vide kao sidro sigurnosti i jamstvo da je kapital koji ulažu u Hrvatsku siguran".

Sanader je dodao kako Vlada namjerava u ovoj godini na 11,8 posto sniziti stopu anketne nezaposlenosti (lani je bila 12 posto), više ulagati u znanost i nove tehnologije, najavivši da će tražiti konsenzus svih parlamentarnih stranaka oko promjena Ustava po kojima bi i srednjoškolsko obrazovanje postalo obvezno.

Premijer vjeruje kako bi Hrvatska u ovoj godini, posebno nakon što je pregovore lani odvojila od Turske, mogla otvoriti i do polovice svih poglavlja u pregovorima s EU, a dio njih i zatvoriti.

"Smatram da je Hrvatska u ovoj godini zrela da otvori i zatvori dobar dio poglavlja, otvoriti do polovice svih poglavlja, možda do 20", rekao je Sanader.

Najavio je intenziviranje privlačenja sredstava iz predpristupnih fondova Unije, posebno onih za potpore u poljoprivredi, a vjeruje kako bi pokrivenost uvoza prehrambenih proizvoda uvozom u 2007. mogla doseći preko 70 posto.

Sanader je istaknuo i jače napore u zaštiti okoliša, izvijestivši da je pri kraju donošenje prostornih planova u lokalnim sredinama (doneseno je ili je pred donošenjem 516 planova), a napredak u vidi i u činjenici da je lani u tvrtkama koje se bave zaštitom okoliša zaposleno 1300 ljudi.

Najavio je žestoku borbu protiv mita i korupcije, rekavši da će Vlada danas dodatnih 1,8 milijuna kuna dodijeliti USKOK-u za znanstveno istraživanje koje će obaviti sa zagrebačkim Pravnim fakultetom.

Premijer je najavio i nastavak reforme pravosuđa, ali i racionalizaciju sudova kojih je u Hrvatskoj, smatra, previše.

Sanader je kazao da će Vlada, iz sredstava koje dobije od prodaje 20 posto dionica HT-a, u ovoj godini vratiti treću i četvrtu ratu umirovljeničkog duga, te da će u povrat duga uključiti i 42 tisuće korisnika obiteljskih i limitiranih mirovina.

Oni će, kaže, nešto kasniti za umirovljenicima kojima se dug već vraća - u lipnju bi im se trebala isplatiti prva, a krajem godine druga rata duga.

S HSU-om i umirovljeničkim udrugama Vlada, ističe Sanader, u 2007. namjerava riješiti i problem zbog zaostajanja u mirovinama novih i starih umirovljenika, najavivši da bi radna skupina zakonsko rješenje mogla predložiti do ljeta.

Premijer je najavio i da bi se u idućih nekoliko mjeseci mogla održati zajednička sjednica slovenske i hrvatske Vlade, u Sloveniji, ali i kazao kako je prerano govoriti o temama koje će se razmatrati.

Sanader je odbacio napise u britanskom časopisu Ekonomist da je Vlada ugrozila medijske slobode u Hrvatskoj, istaknuvši da se u Hrvatskoj poštuje sloboda medija, te da ne zna na temelju kojih je argumenata taj časopis zauzeo takvo negativno mišljenje.



Pisane vijesti