Predsjednik Vlade na prijemu Srpskog narodnog vijeća u povodu Božića po julijanskom kalendaru

U povodu pravoslavnog Božića Srpsko narodno vijeće (SNV) priredilo je tradicionalni božićni prijam s porukom "Mir Božji - Hristos se rodi" na kojem je njegov predsjednik Milorad Pupovac uz najbolje želje povodom božićnih i novogodišnjih blagdana istaknuo da se ove godine obilježava 10. obljetnica djelovanja SNV-a i početka povratka izbjeglih Srba u Hrvatsku.

U povodu pravoslavnog Božića Srpsko narodno vijeće (SNV) priredilo je tradicionalni božićni prijam s porukom "Mir Božji - Hristos se rodi" na kojem je njegov predsjednik Milorad Pupovac uz najbolje želje povodom božićnih i novogodišnjih blagdana istaknuo da se ove godine obilježava 10. obljetnica djelovanja SNV-a i početka povratka izbjeglih Srba u Hrvatsku.

U tom smislu Pupovac je posebno istaknuo kako se ove godine na prijamu prvi put nalaze i predstavnici Srba izbjeglih iz Hrvatske, te dodao da su u proteklih deset godina Srbi povratnici proživljavali velika iskušenja, ali da ih je većina našla mir, vratili su se u svoje domove koji su im obnovljeni ili će to biti.

Naglasio je važnost ekonomskog, socijalnog i infrastrukturnog uređenja područja povratka i što skorije uklanjanje ratnih posljedica te prevladavanje podjela na tragu ratne politike i da više ne bude važno "ima li više ovih ili onih", nego da ih zajednički izgrađuju.

Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader ocijenio je da je u protekle tri godine postignut visok stupanj tolerancije i međusobnog razumijevanja, a što nije bilo lako postići nakon godina agresije i pustošenja Hrvatske.

"Povijest nećemo zaboraviti, ali nećemo u njoj živjeti. Povijest se ne smije zaboraviti upravo zato da bismo izbjegli u budućnosti slične zamke, moramo se prisjećati što je to bilo na početku '90-ih kada se Hrvatska borila za samostalnost i međunarodno priznanje čiju 15. obljetnicu uskoro slavimo", poručio je Sanader.

Na nama je da u miru i uz poštovanje i razumijevanje gradimo nove odnose, a što smo i započeli prije tri godine, rekao je Sanader napominjući da zasluge ima i oporba. "Drugi i drugačiji nisu opasnost nego šansa", istaknuo je.

Posebno je naglasio da je pitanje stanarskog prava riješeno i da se ono neće ponovno otvarati.

Cilj Hrvatske i Srbije su euroatlantske integracije, rekao je Sanader dodavši da će Hrvatska nakon ulaska u Europsku uniju zagovarati i ulazak Srbije, Crne Gore i Albanije kako bi zajedno gradili Europu mira i prosperiteta.

Iako je njegov dolazak bio najavljen na prijamu nije bio nazočan predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, a ispričao ga je zdravstvenim razlozima potpredsjednik sabora Luka Bebić koji je, među ostalim, rekao kako će Sabor donošenjem zakona i propisa nastojati omogućiti boljitak svim građanima Republike Hrvatske.

Savjetnik predsjednika Republike za politička pitanja Siniša Tatalović pročitao je Predsjednikovu poruku sa željama za mir, solidarnost i blagostanje te bolji život za sve građane u kojoj je, među ostalim, zahvalio i na doprinosu srpske zajednice u Hrvatskoj i njezinu djelovanju na gospodarskom, kulturnom i općedruštvenom djelovanju na putu Hrvatske u euroatlantske integracije. Povratak prognanika i izbjeglica je pri kraju i treba ga dovršiti, poručio je Predsjednik.

Svim nazočnima sretne božićne blagdane i sretnu Novu godinu poželio je protojerej Milenko Popović, a nazočnima su se prigodnim riječima obratili i potpredsjednica Hrvatskog sabora Vesna Pusić, predsjednik SDP-a Ivica Račan, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik Koordinacije udruženja srba izbjeglih iz Hrvatske Milojko Budimir.



Pisane vijesti