Vlada: 80,20% dionica TLM-a za 1 kunu

Vlada je na današnjoj sjednici Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) zadužila da pripremi javni poziv za prodaju 80,20 posto dionica šibenske Tvornice lakih metala (TLM) pod posebnim uvjetima, odnosno po cijeni od jedne kune, uz obvezu ulaganja minimalno 92 milijuna eura u roku od tri godine od preuzimanja TLM-a.

ZAGREB, 5. siječnja (Hina) - Vlada je na današnjoj sjednici Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) zadužila da pripremi javni poziv za prodaju 80,20 posto dionica šibenske Tvornice lakih metala (TLM) pod posebnim uvjetima, odnosno po cijeni od jedne kune, uz obvezu ulaganja minimalno 92 milijuna eura u roku od tri godine od preuzimanja TLM-a.

Kao i u prijašnja dva natječaja, ponuđači bi se trebali obvezati da će zadržati 1.400 zatečenih zaposlenika na rok od dvije godine od preuzimanja TLM-a, zadržati osnovnu djelatnost TLM-a, odnosno proizvodnju prešanih i vučenih aluminijskih proizvoda.

Ujedno, novi bi vlasnik TLM-a trebao predložiti i popust za podmirenje svih dospjelih obveza TLM-a prema državnim vjerovnicima, koje su krajem rujna prošle godine iznosile gotovo 278 milijuna kuna.

Novost u ovom natječaju je da bi ponuđači trebali predložiti i koliki dio obveza TLM-a pokrivenih državnim jamstvima planiraju podmiriti, a riječ je o iznosu od 575,5 milijuna kuna.

Obveze prema preostalim vjernovnicima, koje iznose više od 80 milijuna kuna, trebale bi pak biti podmirene u potpunosti.

Rok za prikupljanje ponuda u trećem pokušaju privatizacije TLM-a pod posebnim uvjetima iznosit će 45 dana.

Na posljednji natječaj za prodaju TLM-a, s kraja prošle godine, ponudu je podnijela samo litavska investicijska grupacija UAB Ukio Banko Investicine, koja je odbijena zbog značajnih odstupanja od raspisanog natječaja.

Prema riječima potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, ovakav način prodaje pod posebnim uvjetima pokazao se uspješnim prilikom privatizacije Željezare Split.

Stoga očekuje relevantne ponude i završetak privatizacije ovog društva opterećenog negativnim poslovanjem, odnosno da će TLM ovog puta dobiti strateškog partnera, koji će značiti novi poslovni ciklus za TLM, ali i cijeli Šibenik.



Pisane vijesti