Predsjednik Vlade: Smisao izvanredne uprave u Agrokoru je restrukturiranje i postizanje nagodbe s vjerovnicima

Slika /Vijesti/2017/10 listopad/25 listopada/Konf brže, bolje/24070357428_3ab9142276_o.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjelovao je danas na otvorenju Konferencije „Brže, bolje, modernije pravosuđe“, koja se održava u povodu Europskog dana pravosuđa. 

U izjavi za medije kazao je kako drži izuzetno dobrim da na ovakvoj konferenciji svi ključni akteri hrvatskog pravosuđa razmotre kako mogu ubrzati reformu pravosuđa. Još je jednom čvrsto podcrtao načelo trodiobe vlasti i činjenicu da izvršna vlast ni na koji način neće, ne može i ne smije, utjecati na nepristranost i neovisnost rada sudova. 
 
Kazao je da uz hrvatsko pravo hrvatski suci primjenjuju i europsko pravo. Važnim smatra da se pravna stečevina Europske unije usvoji i da ključni akteri u pravosuđu dobro poznaju i europsko pravo. Naglasio je da se počela formirati radna skupina za izradu novog cjelovitog Ovršnog zakona te rad na novom cjelovitom Zakonu o kaznenom postupku, koji će biti jednostavniji, prohodniji i učinkovitiji.
 
Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izrazio je zadovoljstvo što su danas, u povodu dana Europskog pravosuđa, otvorena vrata hrvatskih sudova kako bi se građani bolje upoznali s njihovim načinom rada. Istaknuo je da bi hrvatsko pravosuđe moralo biti brže, bolje i modernije, stoga je to slogan pod kojim se održava današnja Konferencija. „Zakoni koje planiramo uputiti u proceduru upravo doprinose tome – jačanju neovisnosti pravosuđa , ubrzanju postupaka i organizacijskim promjenama“, kazao je ministar Bošnjaković.
 
Predsjednik Vlade odgovarao je potom na pitanja o aktualnim temama, a novinare je zanimalo hoće li se zbog istražnog postupka ukinuti saborsko istražno povjerenstvo za Agrokor. Naglasio je da je Vlada otvorena za raspravu u Hrvatskom saboru o bilo kojem pitanju kojeg treba rasvijetliti. Podsjetio je na članak 4. Zakona o istražnim povjerenstvima koji navodi da ako se o nekom od predmeta rada istražnog povjerenstva povede sudbeni postupak, ono odmah prestaje s radom po sili zakona.
 
Istaknuo je da izvanredna uprava objavljuje mjesečna izvješća o svome radu, koja su javno dostupna na stranicama Ministarstva gospodarstva. „Sve što komunicira izvanredna uprava je dostupno javnosti na jednak način kao što je dostupno i meni i tu nema nikakve mistifikacije“, istaknuo je predsjednik Vlade.
 
Kazao je da je smisao izvanredne uprave postizanje restrukturiranja i postizanje nagodbe s vjerovnicima. Važnim je istaknuo nalaženje cjelovitoga rješenja, koje bi sačuvalo radna mjesta i osiguralo poslovanje društava unutar koncerna Agrokor.
 
Što se tiče nabave dvaju blindiranih automobila, predsjednik Vlade kazao je da sve države zbog određenih sigurnosnih razloga imaju potrebu za nabavu i takve vrste vozila, naglasivši da se u njima neće voziti ni on ni predsjednica Republike ni predsjednik Sabora. Dodao je da je prema odgovarajućim sigurnosnim procjenama i planu nužno da država ima i takva vozila u slučaju da za nekog od štićenih osoba budu potrebna.  
 
Govoreći o Posebnom stručnom povjerenstvu za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije predsjednik Vlade Plenković kazao je da su u tijeku razgovori s potencijalnim novim članovima te dodao da se njihovo imenovanje očekuje uskoro.
 
Novinare je zanimalo kada će biti ratificirana Istambulska konvencija. Predsjednik Vlade pojasnio je da je ona mogla biti ratificirana u vrijeme SDP-ove Vlade, s obzirom da ju je Hrvatska potpisala 2013. godine.
 
„Ono što je u ovom trenutku proceduralno i činjenično točno jest da je provedeno javno savjetovanje i tekst je u međuresornoj koordinaciji“, kazao je Plenković.

Pisane vijesti | Andrej Plenković