Predsjednik Vlade: Sve službe reagirale promptno, Vlada je spremna pomoći oko saniranja štete od poplava

Slika /Vijesti/2017/09 rujan/11 rujna/Sukošan/H20170911008382.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković posjetio je Zadarsku županiju, koju je danas pogodilo jako nevrijeme.

Tijekom svog posjeta Zadarskoj županiji, predsjednik Vlade Andrej Plenković obišao je županijski Vatrogasni operativni centar JVP Zadar, Opću bolnicu Zadar, uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, Osnovnu školu Zadarski otoci, luku Gaženicu i Poluotok (Forum), a posjetio je i Nin, Bibinje te Sukošan.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je kako su sve službe reagirale promptno - Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Javne vatrogasne službe, Hrvatska vojska, kao i ljudi sami.

"Sada najprije treba procijeniti kolike su štete ovih poplava. Očekujem da će župan Božidar Longin proglasiti elementarnu nepogodu", najavio je predsjednik Vlade.

Naglasio je kako je Vlada Republike Hrvatske spremna pomoći i financijski kako bi se te štete sanirale.

"Svi resori će se angažirati sa puno suosjećanja prema našim sugrađanima koji su doživjeli vrlo nagli prelazak iz ljeta u kasnu jesen", rekao je Plenković.

Istaknuo je da je Zadarskoj županiji dostavljen veliki broj crpki koje su u pomoć poslane iz vatrogasnih postrojbi drugih županija, te da očekuje saniranje šteta u što kraćem roku ukoliko se vrijeme stabilizira.

Na upit oko izmjene dviju velikih klimatskih promjena koje su zadesile područje Hrvatske u dvadeset dana, predsjednik Vlade zahvalio je još jednom vatrogascima i pilotima koji su gasili požare u jednoj od najozbiljnijih i najgorih požarnih sezona.

"Izvući ćemo jednu temeljitu analizu, naučiti određene lekcije i pripremiti se za iduću sezonu tijekom zimskih mjeseci još bolje nego što je bilo do sada te raditi na prevenciji", rekao je Plenković.

Poručio je kako treba najstrožije kazniti sve one koji su odgovorni za podmetnute požare.

Predsjednik Vlade naglasio je kako za poplave ne postoji rezervni plan ukoliko padne dva puta više oborina nego što je normalno u cijelih mjesec dana, kao što je to bilo danas u Zadarskoj županiji.

"Zahvaljujem svima koji su nastojali da se ove štete saniraju, i svima koji se trude da našim sugrađanima pomognu osušiti njihove kuće, podrume, objekte i sve javne objekte, tu osobito mislim na škole i bolnice", poručio je predsjednik Vlade.

Foto: Hina



Pisane vijesti | Andrej Plenković