Predsjednik Vlade: Sve zemlje jugoistoka Europe moraju imati europsku perspektivu

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_sve_zemlje_jugoistoka_europe_moraju_imati_europsku_perspektivu.jpg

Projekt nove, ujedinjene Europe ne može biti povijesno dovršen bez perspektive uključenja svih zemalja europskog jugoistoka, izjavio je u ponedjeljak hrvatski premijer Ivo Sanader u svom uvodnom obraćanju sudionicima Konferencije predsjednika parlamenata država sudionica SEECP-a.

ZAGREB, 16. travnja 2007. (Hina) - Projekt nove, ujedinjene Europe ne može biti povijesno dovršen bez perspektive uključenja svih zemalja europskog jugoistoka, izjavio je u ponedjeljak hrvatski premijer Ivo Sanader u svom uvodnom obraćanju sudionicima Konferencije predsjednika parlamenata država sudionica SEECP-a.

"Vjerujem da projekt nove Europe ne može biti povijesno dovršen, pa niti stabilan i pravičan, uopće da ne može biti projekt ujedinjenja Europe bez perspektive uključenja svih zemalja europskog jugoistoka. Što više, upravo u toj uzajamnosti vidim trajan zalog prosperiteta i mira pa i duboke povijesne promjene", rekao je Sanader.

Podsjetio je da je EU krenula u dalekosežne vizije, te da je jugoistočna Europa posljednje desetljeće i pol bila isključen iz tog krajolika koji je bio bez ratova.

"Zato je vrijeme da se i mi priključimo tom dijelu Europe. Ono teško nasljeđe sukoba i ratova kojih se Europa oslobodila prije pola stoljeća zahvaljujući jednoj dalekosežnoj viziji uzajamnog uvažavanja, dijaloga i tolerancije, mnoge su naše zemlje prolazile proteklih godina", istaknuo je.

Nema više niti jednog razloga, kako je dalje rekao, da se europski jugoistok ne otvori prema istim ovim načelima uzajamnosti, suradnje, dijaloga i solidarnosti na kojima počiva regionalna suradnja zemalja diljem Europe.

"Nitko od nas više nema vremena stajati po strani jer to znači ostati isključen, a isključenje je jednako izolaciji koja nipošto ne može donijeti ono što sve naše zemlje i naši narodi danas žele - pravo na razvitak u slobodnim, pravednim i demokratskim uvjetima".

Sanader je istaknuo da je SEECP ovih je dana u središtu važne preobrazbe. Upravo u ovom razdoblju, a do skorog sastanaka šefova vlada i država koji će se održati 11. svibnja u Zagrebu, SEECP ulazi u samu završnicu važnog cjelovitog i jedinstvenog oblikovanja novih temelja suradnje u našem dijelu Europe.

"Po prvi put u povijesti na europskom jugoistoku... otvara se prostor i osjeća interes za suradnjom samostalnih i nezavisnih država uključenih i upućenih u EU i euroatlantsku zajednicu slobodnog, demokratskog i razvijenog svijeta. Tako će SEECP postati izvorni i autentični glas jugoistoka Europe".

Međutim, naglasio je hrvatski premijer, SEECP nije nikakva zamjena za individualno punopravno članstvo u Europskoj uniji na temelju pojedinačno odmjerenog napretka svake od naših zemalja.



Pisane vijesti