Potpredsjednica Vlade na otvorenju okruglog stola o zadrugama branitelja u Zagrebu

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas u Zagrebu okrugli stol na temu razvoja i potpora zadrugarstvu kao posebnog oblika poduzetništva hrvatskih branitelja.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas u Zagrebu okrugli stol na temu razvoja i potpora zadrugarstvu kao posebnog oblika poduzetništva hrvatskih branitelja. Okrugli stol organiziralo je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, koje u sklopu Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, putem jedne od programskih mjera, potiče osnivanje braniteljskih zadruga. Na okruglom stolu sudjelovali su predstavnici ministarstava i odbora Hrvatskog sabora, Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, Hrvatske banke za obnovu i razvitak, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatskog saveza zadruga, Agronomskog fakulteta i drugih upravnih i gospodarskih institucija, te upravitelji i predstavnici preko 70 braniteljskih zadruga.
Na okruglom stolu tematski se raspravljalo o daljnjem razvoju i potporama braniteljskom zadrugarstvu, a uže tematski o projektu uzgoja ljekovitog i aromatičnog bilja, te mogućnostima kreditiranja projekata braniteljskih zadruga. Upravitelji zadruga predstavili su projekte uzgoja i prerade ljekovitog i aromatičnog bilja Poljoprivredno-stočarsko-voćarske zadruge „Samobor“ iz Bregane, vertikalnog uzgoja jagoda u plastenicima Poljoprivredno-uslužne zadruge branitelja „Domovina“ iz Osijeka, te pokretanja proizvodnje u kamenolomima općine Dvor na području od posebne državne skrbi Poljoprivredno-obrtničke zadruge branitelja „Razvitak“ iz Siska.


Potpredsjednica Kosor rekla je kako je za provedbu Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja nezaposlenih hrvatskih branitelja i djece poginulih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, pokrenutog u mandatnom razdoblju ove Vlade, tijekom posljednje tri godine utrošeno oko 100 milijuna kuna. Rekla je kako je jedna od najuspješnijih mjera Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja nezaposlenih hrvatskih branitelja upravo mjera poticanja osnivanja zadruga hrvatskih branitelja. Navedenom mjerom, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti potiče s pojedinačnim potporama u iznosu od 150.000,00 kuna razvoj zadrugarstva kao posebnog oblika poduzetništva koje omogućava organizirano i stručno vođeno obavljanje djelatnosti te zajednički nastup na tržištu. Potpredsjednica Kosor rekla je pritom kako je od početka provedbe programa Ministarstvo financijski potpomoglo rad 61 zadruge hrvatskih branitelja, a tijekom ove godine dodijelit će novčane potpore za još 40 zadruga hrvatskih branitelja. Istaknula je da su u 2007. godini sredstva namijenjena provedbi čitavog programa zapošljavanja hrvatskih branitelja povećana s 35.000.000,00 kuna, koliko su iznosila u 2006. godini, na 40.000.000,00 kuna, a za mjeru poticanja zadruga hrvatskih branitelja povećan je iznos sredstava na 6.500.000,00 kuna. Poručila je pritom kako je i to povećanje jasni pokazatelj kako se i u 2007. godini želi nastaviti uspješna suradnja s braniteljskim zadrugama kao i potpora koja će doprinijeti povezivanju zadruga, boljoj zajedničkoj konkurentnosti i održanju na tržištu. Također je rekla kako je trenutno u Republici Hrvatskoj registrirano 150 braniteljskih zadruga s tim da je taj broj u porastu, a trenutni broj zadrugara hrvatskih branitelja koji je na taj način riješio pitanje svoje zaposlenosti veći je od 3000.

Potpredsjednica Kosor podsjetila je kako je u studenome 2006. godine potpisan Ugovor o suradnji o pokretanju i provedbi programa i projekata proizvodnje, dorade i prerade poljoprivrednih proizvoda, ljekovitog, aromatičnog, začinskog i medonosnog bilja i zdrave hrane između Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Agronomskog fakulteta-Zavoda za poljoprivrednu tehnologiju, skladištenje i transport i Poljoprivredno stočarsko voćarske zadruge branitelja «Samobor» te Ugovor o znanstveno-stručnoj suradnji između Agronomskog fakulteta-Zavoda za poljoprivrednu tehnologiju, skladištenje i transport i Poljoprivredno stočarsko voćarske zadruge branitelja «Samobor». Cijelim projektom bit će angažirano više od 100 hrvatskih branitelja, a planira se dodatno zapošljavanje sedam branitelja za rad u sušari i pakiranju ljekovitog bilja.

Potpredsjednica Kosor rekla je kako se pri odabiru za dodjelu novčanih potpora zadrugama uzimaju u obzir slijedeći kriteriji: riješeno pitanje zemljišta, održivi i razvojni poslovni plan, dobra komunikacija s jedinicama lokalne i područne samouprave, izražena volja za zajedničkim radom i nastupanjem na tržištu, mogućnost povećanja broja zadrugara – hrvatskih branitelja, broj nezaposlenih hrvatskih branitelja – u odnosu na stopu nezaposlenosti na području s kojeg je zadruga, a prednost ostvaruju zadruge s većim brojem zadrugara i s područja posebne državne skrbi. Za korištenje novčane potpore sklapa se Ugovor o korištenju novčane potpore za osnivanje zadruga hrvatskih branitelja između Ministarstva i zadruge prema kojem se zadruge obvezuju sukladno poslovnom planu razvijati svoju djelatnost, a odobrena sredstva koristiti za nabavu informatičke opreme, marketing, nabavu strojeva i opreme, kupovinu poljoprivrednog zemljišta, kupovinu inicijalnog stada, kupovinu, adaptaciju ili izgradnju gospodarskih objekata (staje, sušare), kupovinu sjemena, repromaterijala, te edukaciju zadrugara (upravitelja ili člana zadruge) do iznosa od 7.000,00 kuna.

Potpredsjednica Kosor napomenula je kako, od 61 subvencionirane zadruge, 50 zadruga djeluje profitabilno, 10 zadruga je mijenjalo upravitelja (razlozi su smrtni slučaj, teška bolest ili nesavjesno poslovanje), a samo dvije zadruge su neaktivne (zbog nesavjesnog poslovanja bivših upravitelja, što je Ministarstvo uputilo na nadležno postupanje Ministarstvu unutarnjih poslova, odnosno Državnom odvjetništvu). Potpredsjednica Kosor također je rekla kako je u pripremi i novi Program stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i djece poginulih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja za slijedeće mandatno razdoblje gdje će se dati prostora, osim novoosnovanim zadrugama, i onim zadrugama koje uspješno posluju i proširuju svoje djelatnosti te zapošljavaju hrvatske branitelje.

Potpredsjednica Kosor podsjetila je kako je hrvatska Vlada već reprogramirala kredite hrvatskih branitelja podignute kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, te iznijela prijedlog za osiguravanjem posebne kreditne linije za zadruge hrvatskih branitelja pri Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak.



Pisane vijesti