Predsjednik Vlade:Teme na sastanku Europskog vijeća gospodarstvo, digitalno tržište, energetska unija i odnosi sa SAD-om

Slika /Vijesti/2018/03 ožujak/22 ožujka/BXL/4.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković doputovao je u Bruxelles na sastanak Europskoga vijeća i sastanak na vrhu Europske pučke stranke.

Prije početka sastanka u sjedištu EPP-a, predsjednik Vlade novinarima je najavio teme o kojima će se razgovarati na sastanku Europskog vijeća, koji je u ožujku tradicionalno posvećeno gospodarstvu, rastu, politikama koje EU poduzima kako bi građanima podigla kvalitetu života,  trgovinskim pitanjima, pitanjima jedinstvenog  tržišta, digitalnog tržišta, energetske unije, oporezivanja te dijalogu s predsjednikom Europske središnje banke.

Vijeće će na dnevnom redu imati i nekoliko dodatnih tema poput odnosa s SAD-om i mogućim iznimkama prema članicama Europske unije, kada se radi o američkim carinama na aluminij i čelik,  odnosa s Turskom te izvješća premijerke May o napadu koji se dogodio u Ujedinjenoj Kraljevini.

Novinare su zanimali stavovi predsjednika Vlade Plenkovića o reakcijama nakon što je Vlada usvojila i u Hrvatski sabor uputila Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Predsjednik Vlade kazao je da je ta Konvencija proizlazi iz Vijeća Europe te da kontinuitet hrvatskih Vlada, od sudjelovanja u njegovoj izradi, u potpisivanju ili današnjem upućivanju u ratifikaciju, predstavlja najširi konsenzus da se suzbije nasilje nad ženama i nasilje u obitelji.

„To je sama bit i svrha konvencije. S pažnjom smo čuli signale određenoga dijela našega društva u kojem postoje zabrinutosti za svjetonazorska pitanja koja se postavljaju u kontekstu Konvencije. Stoga smo u interpretativnoj izjavi, u dogovoru s pravnom službom Vijeća Europe usuglasili tekst koji na pravi način otklanja te strahove i zabrinutosti. Smatram da je Konvencija u skladu s Ustavom i odredbama koje se odnose na ljudska prava i temeljna prava i zato ćemo o svemu tome voditi računa u provedbi konvencije. Porazna statistika u nasilju nad ženama nam govori da moramo ići naprijed i jačati institucionalni, pravni i financijski okvir zaštite žena. To je moj jedini cilj i moja politička volja“, istaknuo je predsjednik Vlade.

Izrazio je zadovoljstvo što je na Vladi postignuta puna jednoglasnost i što su na sjednici govorile sve ministrice u Vladi koja, od hrvatske neovisnosti, ima najviše žena ministrica.

Na upit o podržavanju konvencije u HDZ-ovom biračkom tijelu, predsjednik Vlade Plenković je naglasio kako su ovo stvari u kojima treba pokazati leadership, ali je ovo i tema koja zahtijeva objašnjavanje, razgovor i dijalog.

,,Uvjeren sam da je ono što radimo dobro za hrvatsko društvo, hrvatsku državu i smjer kojim želim da idemo. Učinit ću sve da našim članicama i članovima, simpatizerima i biračima pojasnimo zašto idemo u ovaj proces, da otklonimo ono što nije točno i objasnimo ono što je ispravno'', rekao je Plenković.

Pojasnivši kako je pred Hrvatskim saborom sada zakonski akt o potvrđivanju međunarodnog ugovora, predsjednik Vlade naveo je da želi dobiti što je moguće više unison stav Kluba Hrvatske demokratske zajednice.

„Hoće li biti kolega koji će eventualno glasati drugačije, to će se tek vidjeti, a mi ćemo voditi  računa da velika i uvjerljiva većina Kluba HDZ-a podrži Konvenciju'', istaknuo je Plenković.

Naglasio je da se, kada se detaljno pojasni, i oni koji su isprva možda bili rezervirani, u svome stavu mogu prikloniti objašnjenju navedenom u interpretativnoj izjavi.

Komentirajući izjavu predsjednika SDP-a Davora Bernardića koji je interpretativnu izjavu nazvao bezvrijednim papirom, predsjednik Vlade podsjetio je da ta stranka tri godine, iako s uvjerljivom saborskom većinom, nije ništa učinila da Konvenciju ratificira.

Pozvao ga je da prouči Zakon o potvrđivanju i izvršavanju međunarodnih ugovora i upozna se sa smislom interpretativnih izjava, da pogleda i druge zakone o potvrđivanju, temeljne ugovore Europske unije, kao i brojne interpretativne izjave koje su dale druge članice te da preuzme političku odgovornost na ozbiljan način, a ne da mu politika počiva na dosjetkama.

Prije početka sjednice Europskoga vijeća, novinari su predsjedniku Vlade Plenkoviću postavili pitanje o pozivu predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović ruskom predsjedniku Vladimiru  Putinu da posjeti Hrvatsku, s  obzirom na situaciju nakon napada u Ujedinjenoj  Kraljevini.

Predsjednik Vlade izrazio je pretpostavku da je taj poziv dio dogovora otprije nekoliko mjeseci kada je predsjednica posjetila Rusiju,  a manje u svjetlu recentnih događaja te da se vjerojatno radilo o prigodnom razgovoru nakon Putinovog reizbora. Kazao je da cjelovitu informaciju i razgovor o napadu u Salisburyju članovi Europskoga vijeća očekuju večeras, kada će se zauzeti zajednički stav po tom pitanju.

„Naravno, u ovakvoj situaciji, dok se istraga ne provede u cijelosti, moramo se svi, prije svega, osloniti na činjenice, a potom donositi političke zaključke i eventualne mjere“ , odgovorio je predsjednik Vlade Plenković na novinarski upit, dodavši da Hrvatska osuđuje taj napad i izražava zabrinutost zbog vrste oružja kojim je izveden.

Pisane vijesti | Andrej Plenković