Predsjednik Vlade Tihomir Orešković za RTL Danas: Šešelj je persona non grata, ako dođe u Hrvatsku bit će uhićen

Predsjednik Vlade Tihomir Orešković gostovao je večeras u emisiji RTL Danas u kojoj se osvrnuo na odnose s Republikom Srbijom, najavu dolaska Vojislava Šešelja, neformalni sastanak s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i druge aktualnosti. 

Govoreći o pozivu srbijanskom predsjedniku Vlade na Croatia summit u Dubrovniku, predsjednik Vlade Tihomir Orešković naglasio je kako je vrlo važno taj poziv staviti u kontekst jer je upućen prije mjesec i pol dana, tehničkom predsjedniku srbijanske vlade, kada su odnosi bili bitno drugačiji.

„Rok da dobijemo odgovor na poziv bio je 29. srpnja, no prvi puta smo tek jučer čuli da gospodin Vučić dolazi. U zadnjih 20 dana, promijenio se format summita, te smo javili da nećemo imati premijerski panel, već ministarski. Ne vidim smisla zašto bi Vučić došao. Ali, nadam se da ćemo danas ili sutra saznati“, istaknuo je predsjednik Vlade.

Upitan da komentira najavu Vojislava Šešelja da će doći u posjet Hrvatskoj te može li on u tom slučaju biti uhićen, predsjednik Vlade je izjavio:

„Apsolutno. Ja mislim da svi znamo da je Šešelj u Hrvatskoj persona non grata i po toj definiciji on nije dobrodošao, a ako dođe bit će uhićen.“

Predsjednik Vlade demantirao je medijska nagađanja da prije neformalnog sastanka u Berlinu nije obavio konzultacije s predsjednicom Republike Hrvatske.

„Radi se o temama koje smo već raspravili i o kojima Hrvatska ima jasne pozicije. Jedna od tema bit će i izbjeglice. Vidimo da se situaciju u Turskoj mijenja. Ali, Hrvatska je pokazala da je dobro surađivala sa zemljama u regiji", pojasnio je predsjednik Vlade te je nadodao da Hrvatska u predizborno vrijeme po pitanju sigurnosti nije krha jer već imamo posložene procese i načine borbe s eventualnom krizom.

Odgovarajući na pitanje o odluci o Petrokemiju, predsjednik Vlade naglasio je da će Vlada do kraja tjedna pronaći soluciju za tu stratešku kompaniju, kojoj je potrebna pomoć države, te je istaknuo da će to rješenje obuhvaćati neki oblik državnog jamstva.

Predsjednik Vlade Orešković  ponovio je da će ova Vlada svoj posao raditi do kraja u skladu sa zakonima, te da Hrvatska ima ogroman potencijal koji treba aktivirati.
 
 

Vijesti iz medija