Predsjednik Vlade: U godinu dana političko ozračje i retorika u Hrvatskoj bitno su se promijenili

Razgovarajući s novinarima nakon svečane sjednice Županijske skupštine Zagrebačke županije, predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je da će podržati brojne projekte o kojima je govorio župan Kožić kako bi županijska cestovna i željeznička infrastruktura te vodoopskrba bile još kvalitetnije i bolje. 

Na novinarski upit što se poduzima u svezi s požarima u Dalmaciji predsjednik Vlade zahvalio je vatrogascima i svima koji su danonoćno angažirani u obrani naselja i gradova, dodavši da kanaderi kontinuirano lete u punom kapacitetu. 
 
„Ukoliko bude potrebe dodatno ćemo angažirati rezervne snage i Oružane snage Republike Hrvatske kako bi se usred sezone spriječio ovaj slijed vrlo neugodnih požara,'', naveo je.
 
Upitan o rekapitulaciji godine dana otkako je preuzeo vodstvo Hrvatske demokratske zajednice, Plenković je rekao da je HDZ danas konsolidiran, u desnom centru, naglasivši da je njegov program imao dvije zadaće: vratiti povjerenje u politiku i osigurati vjerodostojnost  Hrvatske demokratske zajednice i učiniti je poželjnim partnerom drugim političkim strankama. 
 
Govoreći o ostvarenim rezultatima, predsjednik Vlade naveo je pobjedu na parlamentarnim izborima i lokalnim izborima te uspješno rekonfiguriranje Vlade. Naglasio je da se Vlada nosi s brojnim izazovima pa i pitanjima hrvatske tranzicije koja su isplivala na dnevni red. 
 
"Mislim da se i s gospodarskim, socijalnim, pa i međunarodnim aspektima našega svakodnevnog rada nosimo prilično čvrsto i postojano, na tragu zaštite hrvatskih interesa, stabilizacije gospodarstva i financijskog sustava", zaključio je predsjednik Vlade, dodavši da ima povjerenje u suradnike, članove Vlade i koalicijske partnere.
 
Odgovarajući na novinarsko pitanje o političkoj stabilnosti, predsjednik Vlade je rekao da je taj cilj ostvaren. 
 
,,Ako pogledate političko ozračje i retoriku u društvu prije godinu i pol dana i danas, to više nije isti javni diskurs, to više nije isto društvo'', kazao je Plenković, napomenuvši da ima puno onih koji forsiraju teme koje dijele narod jer bi se željeli vratiti u antagonizirano ozračje hrvatskoga društva. 
 
,,Ja to ne želim i radim na tome da ozbiljan, snažan i odgovoran politički mainstream koji ima kapacitete upravljanja zemljom može svojim djelovanjem, politikama i rezultatima poraziti demagoške i populističke snage. To je glavni okvir borbe koju imamo ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europi i na tome ću ustrajati sa svim svojim angažmanom'', istaknuo je.
 
Osvrnuvši se na ideološke prijepore u društvu i pitanje suočavanja s prošlošću, osobito s naslijeđem totalitarnih režima, Plenković je rekao da se ono u Hrvatskoj nije odvilo u isto vrijeme kada i u drugim zemljama srednje i istočne Europe. Podsjetio je da je 90-ih godina Hrvatska bila žrtva velikosrpskog Miloševićevog režima i ratne agresije te je imala druge prioritete, osobito težnje prema jedinstvu domovinske i iseljene Hrvatske.
 
''Osnivanjem Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima od Drugog svjetskog rata do proglašenja neovisnosti, u kojem su politolozi, pravnici, povjesničari, ljudi iz vodećih hrvatskih institucija, očekujem da ćemo dobiti preporuke u roku od godine dana koje bi trebale staviti, ako ne u okvir konsenzusa, onda barem prihvatljivog zajedničkog nazivnika određenje prema povijesnim temama koje su i danas prisutne'', naglasio je Plenković.
 
Novinare je također zanimalo stanje u sektoru zdravstva, odnosno dug države prema veledrogerijama. Plenković je kazao kako je Vlada već prije nekoliko mjeseci napravila određenu alokaciju sredstava koja je riješila one dugove koji su bili najbitniji. 
 
"Ministar Kujundžić će voditi dijalog s predstavnicima veledrogerija i postupno ćemo iznalaziti sredstva za rješavanje tih dugova. Ne očekujem obustavu lijekova niti onoga što je najnužnije za pacijente'', odgovorio je predsjednik Vlade.
 
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković