Predsjednik Vlade u Gunji i Račinovcima: Obnova je dobro organizirana, škola u Gunji bit će spremna za nastavu

Slika /Vijesti/2014/Kolovoz/22 kolovoza/FAH-H8226721.jpg

Predsjednik Vlade Milanović rekao je da je zadovoljan tempom obnove i samom organizacijom radova u Gunji. Što se tiče Osnovne škole Antuna i Stjepana Radića, izrazio je zadovoljstvo jer će početkom školske godine biti spremna za prihvat učenika i redovnu nastavu.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović danas je posjetio Gunju i Račinovce i obišao poplavom uništene javne objekte i kuće koje se obnavljaju. Zajedno s ministricom graditeljstva i prostornog uređenja Ankom Mrak-Taritaš, predsjednik Vlade je u Gunji obišao Osnovnu školu Antuna i Stjepana Radića i Zdravstvenu ambulantu, a potom u Gunji i Račinovcima gradilišta novih obiteljskih kuća koje prema odluci vlasnika gradi država.

Prilikom obilaska, premijer je kazao da će i dalje tražiti objašnjenje puknuća novog nasipa, a što se tiče prijave Državnom odvjetništvu kazao je: „DORH je vidio što se događa, ako smatraju da ima osnova kaznene odgovornosti i osnove za istragu, onda je to njihova dužnost.“ Također je kazao da se nasip ne može obnoviti preko noći te da se to mora uraditi vrlo pažljivo.

Nakon obilaska, predsjednik Vlade Milanović rekao je da je zadovoljan tempom obnove i samom organizacijom radova u Gunji. „Problem je isušivanje objekata i ono traje. No, obnova je dobro organizirana“, kazao je. Što se tiče Osnovne škole Antuna i Stjepana Radića, izrazio je zadovoljstvo jer će početkom školske godine biti spremna za prihvat učenika i redovnu nastavu.

Ministarstvo graditeljstva objavilo je da je 212 vlasnika, koji su odabrali novčanu pomoć za obnovu obiteljskih kuća stradalih u poplavi u Županjskoj Posavini, dobilo prve rate u ukupnom iznosu od oko šest milijuna kuna; da država obnavlja 76 kuća; uklonila je 123 urušene kuće i počela s gradnjom pet novih, te da će obnova 10 javnih objekata biti uskoro završena.
Ministarstvo je objavilo i podatke o obnovi poplavljenih obiteljskih kuća i zgrada javne namjene u stradalim općinama Drenovci, Gunja i Vrbanja, uz napomenu da je koordinacijska služba za područje općina Drenovci i Vrbanja počela s radom 17. srpnja, a da je cijeli postupak obnove za područje Gunje počeo kasnije, 6. kolovoza, zbog dužeg zadržavanja vode.
 
Ministarstvo navodi da je 1500 vlasnika/korisnika obiteljskih kuća bilo na razgovoru, te da se prosječno  oko 50 posto vlasnika odazove pozivu jer ih veliki broj živi izvan Hrvatske, posebno s područja općine Gunja. Neki od njih najavili su da ne mogu u Gunju doći prije božićnih blagdana.
 
Izjavu kojom odabiru i odobravaju početak obnove potpisalo je 535 vlasnika/korisnika i sve potpisane izjave se obrađuju.
 
Vlasnici/korisnici kuća I i II stupnja oštećenja mogli su birati žele li novčanu isplatu ili obnovu u organizaciji države, kuće III stupnja oštećenja obnavlja isključivo država jer su kod njih moguća oštećenja konstruktivnih elemenata, a za kuće na kojima sanacija nije moguća odnosno isplativa, vlasnici potpisuju izjavu kojom pristaju da se ruševna kuća ukloni i umjesto nje sagradi nova.
 
Od 535 izjava, njih 293 realizira se na sljedeći način:
 
Prvu ratu novčane isplate za kuću I. stupnja oštećenja dobilo je 120 vlasnika; 92 vlasnika dobila su prvu ratu novčane isplate za kuću II. stupnja oštećenja – ukupno je isplaćeno oko 6 milijuna kuna.
 
Država obnavlja 76 kuća: nakon što se izvođač radova uvede u posao, on uklanja oštećene dijelove kuće; vanjsku i unutarnju žbuku, podne i zidne obloge, instalacije, stolariju ako je potrebno itd., potom slijedi isušivanje a nakon isušivanja ugradnja novih elemenata.
 
Država je uklonila 123 urušene kuće, do 21. kolovoza započela s gradnjom 5 novih kuća, deseci gradilišta su u pripremi.
 
Ostale prikupljene izjave u različitim su fazama realizacije; transfer novčanih sredstava iz Državnog proračuna u FINA-u, ugovaranje radova s izvođačem i njegovo uvođenje u posao, dopuna i provjera dokumentacije itd.
 
Ministarstvo graditeljstva izvještava javnost da se obnavlja 10 zgrada javne namjene.
 
U Gunji se obnavlja zgrada centralne Osnove škole Antuna i Stjepana Radića za koju je utvrđen III. stupanj oštećenja, te zgrada područne škole Antuna i Stjepana Radića za koju je utvrđen I. stupanj oštećenja, a radovi na obje zgrade trebaju završiti do početka školske godine. Do 15. rujna trebala bi biti završena obnova zgrade ambulante u Gunji, za koju je utvrđen II. stupanj oštećenja.
 
U Račinovcima bi također do početka školske godine trebala završiti obnova zgrade Osnovne škole Ivan Filipović za koju je utvrđen I. stupanj oštećenja. Obnova zgrade društvenog doma, za koju je utvrđen I. stupanj oštećenja, trebala bi biti gotova do 15 rujna. Obnavlja se i zgrada ambulante.
 
U Rajevom Selu obnova zgrade područne osnovne škole Antun i Stjepan Radić, za koju je utvrđen III. stupanj oštećenja, treba biti završena do početka školske godine. Radovi na zgradi ambulante, za koju je utvrđen I. stupanj oštećenja, trebaju završiti do 15 rujna.
 
U Strošincima do početka školske godine treba završiti obnova Osnovne škole Josip Kozarac, a do 15. rujna obnova zgrade ambulante Strošinci, za koju je utvrđen I. stupanj oštećenja, navodi se u izvješću Ministarstva graditeljstva.

Okupljene novinare je zanimala i jučerašnja odluka donesena na zatvorenoj sjednici Vlade o donaciji vojne opreme Sjedinjenim Američkim Državama te mogućim prijetnjama islamističkih skupina zbog te odluke. Predsjednik Vlade Zoran Milanović kazao je kako se moramo riješiti strahova i kompleksa koji nas povijesno opterećuju bez ikakvog razloga, jer smo narod koji se u povijesti napatio kao rijetko koji europski narod. „Mi smo mlada, moderna, mala država, članica EU i NATO-a i to sa sobom povlači određene obveze i određena neugodna stanja. Najradije bi se čovjek  ponekad maknuo da nema veze s ničim, da živi samo svoj život. Ali mi smo članica NATO-a, i to nije oružje za Kurde i to su zanemarivo male količine u odnosu na ono što su drugi dali Amerikancima.  Rekao je da je Hrvatska od SAD-a zadnjih pola godine dobila preko dvjesto najmodernijih i najskupljih kamiona, najveću donaciju koju je Hrvatska ikad dobila i to u novom, kvalitetnom, vrhunskom logističkom materijalu. Premijer je podsjetio da je Hrvatska i inače slala slične donacije SAD-u. „I ranije su Vlade donosile odluke da naše viškove dajemo SAD-u, među ostalima, a što će oni s time napraviti i ako s time pomognu borbi za demokraciju, a protiv isključivosti fundamentalizma, ne muslimanskog, islamskog, nego bilo kojeg drugog, koji može biti i kršćanski,  u ovom trenutku, i u ovom slučaju nije,  ako posluži tome, onda je to po meni prihvatljivo“ naglasio je predsjednik Vlade Milanović. „Zapad je jedan sustav vrijednosti, prava manjina, prava žena, prava svih, koja su se gradila godinama, desetljećima u našoj civilizaciji. Vidjeli smo što rade protivnici tih prava i to treba reći potpuno otvoreno.  Islam, dakle, nema veze s onim što se u ovom trenutku događa u Iraku. Tamo je jedna složena, komplicirana teroristička organizacija koja pokušava iskoristiti priliku i zavladati u tom dijelu svijeta. Tome će se suprotstaviti najviše oni koji za to imaju resurse, a to su SAD, naši partneri i saveznici u NATO-u.  Mi smo punopravna članica NATO-a, sa svim obvezama i odgovornostima koje uz to idu, vezano uz našu veličinu. Prema tome, ne možete se sakriti od odgovornosti i pobjeći. Gurati se u prvi red ne trebate, mi se upravo tako i ponašamo, dakle, u prvi red se ne guramo, ali se ne možemo praviti da se ništa ne događa.“



Stranica | Zoran Milanović