Predsjednik Vlade: U iduća tri mjeseca poznato kako će biti organiziran Agrokor, dobavljači i vjerovnici su zadovoljni

  • Slika /Vijesti/2018/04 travanj/11 travnja/IMG_1394.JPG

Hrvatski sabor je osmu sjednicu u ovom sazivu započeo Aktualnim prijepodnevom na kojem su predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministri odgovarali na pitanja saborskih zastupnika. Ukupno je postavljeno trideset i devet pitanja.

Odgovarajući na pitanje saborskog zastupnika Veljka Kajtazija o operativnom planu za romsku nacionalnu manjinu, predsjednik Vlade podsjetio je da je u 2018. godini za romsku nacionalnu manjinu osigurano nešto više od milijun kuna te je pozvao na nastavak dijaloga.
 
"Niz ministarstava imaju ima otvorena vrata i referentna su točka za rješavanje svih operativnih pitanja o programu. Ako postoje neka pitanja za koja vi kao predstavnik nacionalne manjine vidite da nisu zaokružena, Vlada će pronaći adekvatan okvir za rješavanje tih pitanja", kazao je Plenković.
 
Predsjednik Vlade Plenković ocijenio je ključnim da brodogradilište Uljanik u daljnjem procesu restrukturiranja pronađe strateškog partnera jer je to pitanje koje jamči opstanak radnih mjesta i izgradnje brodova, kazavši da nema saznanja o kaznenoj prijavi koja je podnesena protiv odgovornih u Uljaniku. Istaknuo je da država proteklih godina ulaže financijska sredstva te daje stručnu pomoć i znanje kako bi se riješilo pitanje hrvatske brodogradnje.
 
"Kada je riječ o Uljaniku, vodili smo dijalog s Upravom, oni su u stalnoj komunikaciji s nadležnom ministricom, dolazili su više puta, no ključno je da Uljanik u daljnjem procesu restrukturiranja pronađe strateškog partnera, to je najvažnije i pitanje koje jamči opstanak radnih mjesta i izgradnje brodova", rekao je Plenković.
 
Poručio je da je odgovornost prije svega na Upravi, no da će Vlada pomoći proces pronalaska strateškog partnera, novih ulaganja i narudžbi, kao i opstanka radnih mjesta u Uljaniku i slijedom toga u 3. maju.

Odgovarajući na pitanje zastupnika Kreše Beljaka o Agrokoru, predsjednik Vlade pojasnio je da će u sljedeća tri mjeseca biti poznate dodatne informacije zaokruženja pravnog okvira, od toga kako će biti organizirana kompanija, do korporativnog upravljanja, kao i detaljna strukture vlasnika.
 
"Vi znate da su financijski vjerovnici praktički oni koji su determinirali strukturu vlasništva i oni tamo nisu ni Vašom ni mojom odlukom, nego jer su prije aktiviranja zakona davali novac tadašnjoj upravi i vlasniku za projekte i aktivnosti tadašnje uprave", kazao je Plenković.
 
Ocijenio je i kako su jučerašnjom nagodbom dobavljači vrlo zadovoljni, dodavši da to što je dio strukture vezan za nizozemsko zakonodavstvo je samo plus, a ne minus.  
 
Upitan o stavu Vlade po pitanju područja bivšeg vojnog aerodroma kod Pule, predsjednik Vlade Plenković podsjetio je da je Hrvatska vojska sve svoje objekte u Istri dala jedinicama lokalne i područne samouprave.
 
"Ovo je jedini preostali objekt HV-a i naših Oružanih snaga u posjedu Ministarstva obrane u cijeloj Istarskoj županiji. Detalji o nekad neperspektivnom, a danas perspektivnom pogledu na tu imovinu su na nadležnom Ministarstvu obrane", dodao je.

Uputio je Borisa Miletića da kao gradonačelnik Pule krene u dijalog s MORH-om i vidi na koji način se danas promišlja o potrebama i realnim koracima u vezi zračne luke. "Vlada ima poruku dijaloga s obzirom da je koncept MORH-a i Vlade da prisutnost HV-a bude šira nego do sada", rekao je Plenković, podsjetivši  da je povratak HV-a u Sinj, Vukovar, Varaždin i Ploče dobro primljen.
 
Upitan o zagađenju vode u Slavonskom Brodu, predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je kako je sve napravljeno po pravilima struke. "Nitko od nas u Vladi nije ekspert za javno zdravstvo ni u nadležnim tijelima za ispitivanje sadržaja uzoraka vode. Sve je napravljeno po pravilima struke. Vijest koja je objavljena je vijest onih koji su gledali kvalitetu vode u Jelasu i ona je u ovom trenutku pogodna i za piće i kuhanje", kazao je.
 
Predsjednik Vlade podsjetio je da je zatražio od svih službi te policije da naprave istragu o tome što se dogodilo. "Nalog svim ministrima sam dao da se to u detalje razjasni, a cilj nije prepucavanje s čelnicima jedinica lokalne samouprave", poručio je Plenković.
 
Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić kazao je da se još uvijek sa sigurnošću ne zna uzrok onečišćenja vode u Slavonskom Brodu.
 
"U ovom trenutku ne možemo reći sa sigurnošću o kojim je uzrocima riječ, čekamo rezultate istrage MUP-a i DORH-a po tom pitanju, nitko od nas neće biti sretniji kada saznamo uzroke", rekao je ministar Ćorić.
 
Odgovarajući na pitanje o nabavi borbenih zrakoplova, predsjednik Vlade podsjetio je da to  pitanje stoji na dnevnom redu već 20 godina i ni jedna vlada nije imala odvažnosti donijeti ovakve odluke.  "Mi smo odluku donijeli lani, postupak smo proveli na način gdje su svi akteri koji su sudjelovali u procesu mogli na vrijeme predstaviti svoje ponude. Odabrali smo priuštivo", rekao je Plenković.
 
Izrazio je uvjerenje da je napravljen kvalitetan odabir, a osvrnuo se i na širi kontekst partnerske suradnje s Izraelom koja se, istaknuo je, razvija i u poljoprivrednom i gospodarskom smislu.
"Siguran sam da će i ova naša odluka dati doprinos ukupnoj gospodarskoj razmjeni zemlje koja jest utjecajna", kazao je predsjednik Vlade.
 
Naglasio je hrvatsko opredjeljenje da ima zrakoplove koji jamče sigurnost i odvraćaju one koji bi pokušali ugroziti naš integritet.
 
Odgovarajući na upit zastupnika, predsjednik Vlade Plenković iznio je svoj osobni stav kako se treba učiniti sve da do pobačaja ne dolazi. "Što se tiče mog osobnog stava, ja sam za to da se učini sve da do takvih situacija ne dolazi. I stav HDZ-a bio je takav da generalna zabrana nije realna, a sve drugo doći će na dnevni red s obzirom da smo imali odluku Ustavnoga suda i da će se raditi nova radna skupina o tom vrlo važnom pitanju", poručio je predsjednik Vlade.
 
Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar ustvrdio je da je Vlada prepoznala i reagirala na probleme klizišta u Hrvatskoj. Podsjetio je da je Vlada u Hrvatskoj Kostajnici reagirala u roku od 48 sati. "U sljedeće dvije godine morat ćemo uložiti 150 milijuna kuna i sanirati klizišta. To je deset puta više nego što je ijedna Vlada do sada uložila", poručio je potpredsjednik Štromar.
 
Na pitanje saborskog zastupnika Borisa Miloševića o ulaganjima u prometnu infrastrukturu u područjima posebne državne skrbi, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković najavio je kako bi ove godine trebao biti gotov most preko rijeke Korane kod Veljna i pristupna cesta. "Vrijednost mosta je oko pet milijuna kuna, izvedeno je oko 40 posto radova, zbog lošeg vremena se do sada nije moglo raditi, no radovi će se sada nastaviti", dodao je ministar Butković.
 
Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta  Martina Dalić govorila je o rezultatima koje je izvanredna uprava ostvarila u Agrokoru.
 
"Svi dosadašnji rezultati procesa izvanredne uprave pokazuju da su svladani sistemski rizici koji su se pojavili za cjelokupno gospodarstvo, a mogli su nastati od nekontroliranog stečaja Agrokora, te su u ovoj, konačnoj fazi pravnim dovršetkom dogovora vjerovnika osigurani preduvjeti za normalno poslovanje Agrokora u budućnosti s novim vlasnicima", kazala je potpredsjednica Dalić.
 
Poručila je pritom kako očekuje da će to biti na puno kvalitetnijim poslovnim osnovama u kojima se više nikada neće ponoviti neplaćanja, nedopustivo dugi rokovi plaćanja, nedopustiva ovisnost malih o velikima.
 
"Načelan dogovor o nagodbi koji su postigli vjerovnici predstavlja kapitalan korak prema dovršetku cjelokupnog postupka izvanredne uprave i prema vraćanju sustava Agrokor u normalno poslovanje", rekla je potpredsjednica Vlade.
 
Naglasila je da je pred izvanrednom upravom još mnogo posla. "Taj načelan sporazum treba prenijeti u pravni dokument koji će se onda podnijeti sudu i o kojem će vjerovnici glasovati. Načelni sporazum sadrži Sporazum o bitnim kapitalnim pitanjima koja se tiču dogovora vjerovnika kako će Agrokor u budućnosti funkcionirati, kako će se utvrditi buduća vlasnička struktura, odnosno na koji način će se vjerovnici naplatiti",  ustvrdila je Dalić.
 
Pojasnila je da će se sadašnji vjerovnici, s obzirom da se ogromni dugovi od 57 milijardi kuna očigledno neće moći naplatiti u novcu, naplaćivati jednim dijelom iz vlasništva, jednim dijelom kroz novo zaduženje, a preostali dio duga će se otpisati.
 
Posebno važan sadržaj tog sporazuma, dodala je, čini i dogovor s dobavljačima, kojim će se u sljedeće četiri godine isplatiti još 80 milijuna eura tzv. graničnog duga, a isto tako uređen je i utvrđen i način na koji će budući vlasnici Agrokora osigurati da postoji suradnja između Agrokora i njegovih sadašnjih dobavljača, odnosno hrvatske industrije.
 
Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić istaknuo je danas u Saboru da je hrvatski mirovinski sustav održiv. Dodao je kako se do 39 milijardi kuna, koje se izdvajaju iz proračuna za mirovine, samo 56 posto od doprinosa skupi, a 17 milijardi kuna se subvencionira iz proračuna.
 
"Samo 20 posto hrvatskih umirovljenika ima puni staž i odradili su 40 godina. Većina reforme će se odnositi na buduće umirovljenike, no dio i na sadašnje po pitanju njihovog uključivanja na tržište rada. Ove godine predvidjeli smo 1,4 milijarde kuna u proračun za povećanje mirovine na temelju švicarske formule i svjesni smo da je to malo", kazao je Pavić.
 
Ministar Pavić podsjetio je da je zakonom iz 2014. predviđeno da će hrvatski građani raditi do 67. godine, ali i rekao kako oni koji rano ulaze u sustav rada već sada mogu ranije u mirovinu, tzv. mirovine s dugotrajnim stažom, dodavši da će se taj institut zadržati.
 
"Cilj reforme je da ni jedna skupina ne bude oštećena. 2020. godine planirana je nacionalna mirovina za one do 15 godina staža, neće biti ukidanja zanimanja u beneficiranom radnom stažu, a reforma kreće 1. siječnja. 2019.", zaključio je ministar Pavić.
 
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković