Predsjednik Vlade u Jasenovcu:Izražavamo pijetet prema žrtvama i njihovim obiteljima i snažno osuđujemo zločinački režim

  • Slika /00 A foto model/slike/391D48AC-FD5F-473D-88F5-E63BBD62A14D.jpeg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na komemoraciji u povodu 73. godišnjice proboja logoraša iz jasenovačkog logora. Komemoracija je održana u znak sjećanja na žrtve ustaškoga koncentracijskog logora, u spomen na 22. travnja 1945. i proboj 600 logoraša, od kojih je preživjelo njih stotinjak.

Nakon komemoracije, na kojoj je sudjelovao zajedno s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem, izaslanikom predsjednice Republike Ivanom Zvonimirom Čičkom, članicama i članovima Vlade, saborskim zastupnicima, županijskim dužnosnicima, članovima političkih stranaka i diplomatskog zbora, predsjednik Vlade Andrej Plenković ponovio je da je ova, 73. obljetnica proboja, prigoda za još jedan izraz pijeteta prema žrtvama i njihovim obiteljima, snažnu osudu zločinačkog režima i odavanje počasti žrtvama – svim stradalim Židovima, Srbima, Romima, Hrvatima i antifašistima.
 
,,Hrvatska Vlada jasno osuđuje te zločine i svojim djelovanjem želi raditi na jasnom određenju prema totalitarnim režimima, njegovati kulturu sjećanja i raditi na kulturi pomirbe", istaknuo je predsjednik Vlade, podsjetivši na jednogodišnji rad Vijeća za suočavanje s posljedicama totalitarnih režima te zaključke Vijeća koji će poslužiti Hrvatskoj da gradi kulturu sjećanja i kroz obrazovni sustav novim generacijama uputi važne poruke o temeljnim vrijednostima.
 
,,Više usporednih komemoracija nije dobro za društvo", kazao je Plenković te dodao da je Vlada učinila sve da se ove godine izbjegne više usporednih komemoracija, da se premoste podjele i unaprijedi dijalog razumijevanja, jer žrtve Jasenovca to zaslužuju.
 
Upitan da komentira odnos sa Srbijom i izjave srbijanskog ministra Vulina, predsjednik Vlade Plenković ponovio je da je Hrvatska, nakon posjeta predsjednika Srbije Vučića, koji je primljen na kvalitetan način, uz maksimalne mjere sigurnosti i poštovanja, nastojala nastaviti dijalog sa Srbijom.
 
,,Mi razgovaramo s onima koji su spremni na normalan, civiliziran dijalog s međusobnim uvažavanjem i poštovanjem. Na tom tragu bio je koncipiran slijed svih susreta koji su se dogodili u proteklih mjesec i pol dana", rekao je Plenković, dodavši da s hrvatske strane ne vidi nikakvu, ni najmanju, pogrešku.
 
Podsjetivši da je posjet predsjednika Hrvatskog sabora bio još jedan ulog u smjeru razvijanja boljih odnosa, predsjednik Vlade istaknuo je kako je čin osuđenog ratnog zločinca Šešelja u Narodnoj skupštini Srbije, gdje je vrijeđao hrvatsko izaslanstvo i oskvrnavio hrvatsku zastavu nedopustiv.
 
,,Potez koji je napravio predsjednik Hrvatskog sabora je ispravan i bio je jedini mogući. Mi istodobno želimo smanjiti tenzije i otvoriti prostor za dijalog", kazao je Plenković, ponovivši da srbijanski ministar Vulin, svojim izjavama nije pridonosio smanjivanju tenzija te je Hrvatska jučer jasno poručila da neće tolerirati takve poteze.
 
"Jasno osuđujemo sve što se zbivalo od 1941. do 1945. od strane ustaškog režima. Isto tako gledamo u budućnost i želimo sa Srbijom, koja je bila agresor na Hrvatsku od 1991. do 1995., graditi novi dijalog i nove odnose", istaknuo je predsjednik Vlade, dodavši kako će odnosi teško graditi ako se kontinuirano daju izjave koje tome ne pridonose, koje su uvredljive za Hrvatsku i štetne za međusobne odnose.
 
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković