Predsjednik Vlade u Osijeku: Projektima vrijednim 2 milijarde kuna konkretno pomažemo gradu, županiji, cijeloj Slavoniji

Slika /Vijesti/2017/12 prosinac/IMG_6467.JPG

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković boravio je danas u Osijeku gdje je održana  69. sjednica Vlade. Prije početka sjednice, sastao se s  osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem i gradonačelnikom Osijeka  Ivanom Vrkićem, a nakon sjednice, predsjednik Vlade je sudjelovao  na  svečanoj sjednici Gradskoga vijeća  Grada Osijeka, održanoj  uoči Dana grada.

Nakon sjednice Vlade, potpisani su brojni ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za pojedine infrastrukturne, poduzetničke, komunalne, zdravstvene, kulturne i administrativne projekte na području Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.  

Također su potpisani i ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za određene projekte koji se financiraju iz Fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020., a odnose se na druge slavonske županije.
 
Otvarajući današnju sjednicu, predsjednik Vlade Plenković naglasio je kako održavanje sjednice  u Osijeku pokazuje predanost  Vlade da već u ovome mandatu smanji nejednakosti u regionalnom razvoju zemlje.

Kazao je da razvoju grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, cijele Slavonije, Baranje, Srijema, kao i Podravine,  Vlada ne daje samo deklaratornu važnost, nego to čini vrlo konkretno  svojim politikama, mjerama, proračunom i svim drugim  aktivnostima.
 
Podsjetio je da je upravo zbog toga u proljeće prošle godine u Osijeku, Vlada osnovala Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem te smatra da je u proteklo vrijeme, kroz tri svoje sjednice, Savjet  postao novi mehanizam koji koncentrira aktivnosti Vlade Republike Hrvatske, potpore koje imamo iz Europske unije, aktivnosti jedinica lokalne i područne samouprave, privatni sektor, akademsku zajednicu, razvojne agencije. 
 
To se  odvija objedinjavanjem  svih aktivnosti usmjerenih upravo na ovo područje Hrvatske koje je u Domovinskome ratu pretrpjelo velike ljudske žrtve i materijalne štete, i utjecalo i na razvojnu dinamiku cijele Slavonije. 
 
Zahvalivši ministrici Gabrijeli Žalac koja operativno ima ključnu ulogu u provođenju toga projekta do kojega Vlada osobito drži, predsjednik Vlade ocijenio je da se nakon zadnjeg sastanka u Slavonskome Brodu moglo konkretno vidjeti koliko je već ostvareno  i koliki je napredak po pojedinim sektorima. Poručio je da Vlada ovu temu drži trajno u fokusu te da će tako biti kroz cijeli njezin mandat.  
 
Posebno važnim, premijer ističe niz konkretnih projekata koji će biti predstavljeni na današnjoj sjednici.   „To su gotovo milijardu kuna vrijedni projekti za Grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju,  a kad se uzme u obzir ukupan iznos projekata koji će biti potpisani i za druge slavonske županije, dolazimo do iznosa od više od dvije milijarde kuna. Smatram da je to čvrsta poruka Vlade cijeloj Slavoniji, i svim našim ljudima koji ovdje žive. Mislim da ćemo našim aktivnostima koje se odnose na ove decentralizirane sjednice Vlade, poslati poruke da želimo sinergiju rada središnje razine vlasti sa županijama i sa gradovima“, poručio je predsjednik Vlade Plenković i dodao „Ta se otvorenost već sada pokazala korisnom i kod pripreme proračuna, mislim da smo i  načinima kako smo pripremili novi zakon o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave postigli pravi efekt povjerenja i suradnje. S te strane očekujem da ćemo idući petak, kada imamo sastanak sa županima, udrugama gradova i udrugama općina, nastaviti tu, zaista izgrađenu suradnju punu povjerenja, ali prije svega sadržaja kako da unaprijedimo višerazinsko upravljanje Hrvatskom“, zaključio je predsjednik Vlade svoje uvodno izlaganje.
 
Župan Osječko-baranjske županije, Ivan Anušić, domaćin današnjoj sjednici, zaželio je svim članovima Vlade dobrodošlicu  i poručio da je pomoć Slavoniji i Baranji iznimno potrebna, kao gospodarski i demografski najugroženijem području. Kazao je da je sinergija Vlade i lokalne samouprave već dovela do pozitivnih promjena, a  uz konkretne mjere i projekte koje jačaju malo i srednje gospodarstvo, OPG-ove i  razvoj kontinentalnog turizma,  želja županije je u osnovne škole uvesti zdrav, kvalitetan i ekološki ispravan obrok sa slavonskih polja, čime će se  17 milijuna kuna vratiti proizvođačima.

„Ugovori koji će danas biti potpisani, potvrda su da je razvoj ove regije prioritet,“ kazao je župan Anušić i izrazio zadovoljstvo zajedničkom vizijom razvoja.
 
Gradonačelnik Ivan Vrkić  podsjetio je da je Osijek najuspješnije ovogodišnje kontinentalno turističko odredište.

Istaknuo je da grad pokazuje zavidnu brigu o djeci i  psihički bolesnim osobama, te da je prvi koji je prvoškolcima podijelio mikroračunala i uveo mentorstvo za osobito nadarene učenike. Kazao je da je osječka gimnazija jedina na svijetu koja je imala dva nobelovca, te je uvjeren da će učenici kroz osnovne elemente poduzetništva koji se uvode u nastavu, biti osposobljeni na zapošljavanje na domaćem tržištu i tako izbjeći daljnje iseljavanje mladih ljudi.

Pohvalio je posvećenost Vlade ravnomjernome razvoju Hrvatske, ukazao na idealni položaj Osijeka na s obzirom na blizinu četiri metropole te njegovu dobru prometnu povezanost. Također, pozvao je na bolje iskorištavanje stanova i posebnih objekata u vlasništvu Republike Hrvatske. 

Na kraju, gradonačelnik Vrkić izrazio je nadu da će se suradnjom Vlade Republike Hrvatske, županije i grada, potaknuti  snažniji razvoj i veća zapošljivost u gradu.
 
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković