Predsjednik Vlade u posjetu tvrtki DOK-ING: Pomoći ćemo da ovakve firme od srednjih postanu velika poduzeća

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/premijer_milanovic_u_posjetu_tvrtki_dok_ing_pomoci_cemo_koliko_to_pravila_eu_dopustaju_da_ovakve_firme_od_srednjih_postanu_velika_poduzeca.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović posjetio je danas tvrtku DOK-ING, za proizvodnju specijalnih vozila za razminiranje. Po završetku posjeta i obilaska strojeva u glavnoj tvorničkoj hali, premijer Milanović naglasio je da Hrvatska može pomagati svoje tvrtke svojim razvojnim bankama, iako kao članica Europske unije ne može voditi protekcionističku politiku. „Ovo je izbor onih koji su sami dokazali da mogu napraviti dobar proizvod i bez državne pomoći teško će ići dalje. Pomagat ćemo koliko možemo i koliko pravila Europske unije dopuštaju. Cilj je da ovakve firme od srednjih poduzeća postanu velika poduzeća“, rekao je predsjednik Vlade.
 

Na upit o ostavci ministra financija Slavka Linića, premijer je kazao da nema što dodati onome što je rekao na gostovanju na Novoj televiziji. Dodao je da mandat ima mandatar, Vlada dobiva povjerenje od Sabora, a ministar može dati ostavku: „Nije je dao niti sam to od njega tražio, idemo dalje“, zaključio je.

Što se tiče slučaja županice Marine Lovrić Merzel, premijer Milanović potvrdio je da se čuo s njom. „Tu je netko u ozbiljnom problemu, ili ona ili osoba koja ju optužuje za ozbiljan kriminal. Tu se više ne radi o svježim jajima ili celulitu, tu se radi o pustošenju, kao što kaže osoba koja je bila na Hrvatskoj televiziji, županijskog proračuna“, rekao je premijer. Rekao je da, ako je dio od toga istina, ili sve to, županica je u ozbiljnom problemu, ali će trebati vremena da se to utvrdi. „ Ako to nije istina, onda je problem druge vrste. Da mene netko tako optužuje, preko toga ne bih prešao ravnodušno“, nastavio je. Dodao je da treba imati na umu da se tu radi o osobi koja je prije pola godine radila u HDZ-ovoj kampanji i čiji je posao bio da Marina Lovrić ostane bez posla i da više ne bude županica. Protiv nje je pokrenut postupak zbog teške povrede dužnosti, jer je bila na porodiljnom dopustu, a radila u kampanji HDZ-a. „To su podaci koje su mediji trebali prvo reći. Ako je netko u HDZ-u, ne znači da ne voli istinu, ali je treba dokazati“, zaključio je. Što se tiče povjerenja prema županici Lovrić Merzel, premijer je kazao da su nju su birali građani. Ponovio je da će istraga trajati: „Ove optužbe nisu bagatelne, tu se radi o optužbi o kojoj ne znamo činjenice, nitko od nas, a stvorena je jedna nervoza. Pričekajmo“, dovršio je premijer Milanović.

Upitan kako komentira isplate plaća liječnicima koje su uvećane za deset posto te znači li to da Centralni obračun plaća ne funkcionira, predsjednik Vlade Milanović kazao je da to nema veze s Centralnim obračunom plaća, pojasnivši da se radi o jednom od segmenata koji nije ušao u COP. Istaknuo je da veliki dio sustava jeste u Centralnom obračunu plaća te da je Fina, u tom smislu, napravila značajan dio posla, koji nije odrađen u zadnjih deset godina. Premijer Milanović rekao je i da se zaposlenici Fine trude završiti posao, naglasivši da imaju njegovu podršku. „Ovo što ste rekli da su isplaćene veće plaće, to moramo vidjeti, ako jesu, to nije dobro“, dodao je. Na pitanje što je u tom slučaju s odgovornošću resornog ministra, predsjednik Vlade kazao je da se moraju utvrditi činjenice, pojasnivši da onda ni pregovori nemaju smisla. „Mi nismo išli u pregovore da opustošimo liječnike i da im upropastimo život nego da u Državnom proračunu smanjimo neke troškove. Ako je rezultat obrnut, onda je posao hipotetski“.
 

Pisane vijesti