Predsjednik Vlade: U prvoj godini mandata ostvarili smo izvrsne gospodarske trendove, Hrvatska ide u dobrom smjeru

Slika /Vijesti/2017/10 listopad/18 listopada/61 sjednica VRH/DSC_9207.JPG

Na početku 61. sjednice Vlade Republike Hrvatske, koja se održava dan uoči prve godišnjice mandata Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je da će nakon sjednice Hrvatskom saboru podnijeti godišnje izvješće o radu Vlade. 

Osvrnuo se i na aktualne teme. Govoreći o slučaju Agrokor, ponovio je da Vlada ne namjerava komentirati njegov pravosudni aspekt. Naglasio je da Vlada i političke stranke koje čine parlamentarnu većinu žele da se cijela priča u vezi Agrokora rasvijetli sa svih aspekata te da svi izvuku određene pouke iz ovog slučaja, kako bi na temelju ovih iskustava način poslovanja, rada i praksi bio bitno drukčiji u Hrvatskoj.
 
Ponovno je naglasio ispravnost Vladine politike u pogledu donošenja Zakona o procesu izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja. Upozorio je da se možda zanemaruje koliko je pozitivnoga donio taj Zakon i kakva se kriza izbjegla u gospodarskom i financijskom smislu te u pogledu domino efekta na druge gospodarske subjekte.
 
„Spriječili smo negativne trendove, a restrukturiranjem i aktivnom politikom uspjeli smo očuvati izvrsne gospodarske trendove koje imamo na razini države, od makroekonomskih trendova, najbolje turističke sezone, nastavak rasta BDP-a, do smanjivanja proračunskog manjka, ostvarivanja primarnog suficita u prvih šest mjeseci, smanjivanja javnoga duga i smanjivanja nezaposlenosti“, istaknuo je Plenković.
 
„Usprkos ovoj krizi, Hrvatska ide u dobrom smjeru“, poručio je predsjednik Vlade. Podsjetio je da je prije nekoliko tjedana svjetska rejting agencija Standard&Poor's izmijenila izglede hrvatskog kreditnog rejtinga u pozitivne.
 
„To je ključni korak da se kreditni rejting vrati na investicijsku razinu“, kazao je predsjednik Vlade i dodao da taj okvir prolazi pomalo u sjeni onih tema koje su u fokusu javnosti i medija.
 
„Zato i danas, u raspravi u Hrvatskome saboru, trebamo ukazivati na sve ono pozitivno što radimo, na nastavak strukturnih reformi, nastavak ispunjavanja naših ciljeva iz Nacionalnog programa reformi i daljnjeg angažmana na apsorpciji europskih sredstava“, poručio je.
 
Što se tiče istražnog povjerenstva osnovanog u Hrvatskom saboru u vezi Agrokora, kazao je da Vlada želi poštovati načelo zakonitosti.
 
„To ne znači da i Vlada i sve stranke koje su u parlamentarnoj većini ne namjerava na nekom drugom forumu u Hrvatskom saboru, primjerice odborima, detaljno i temeljito rasvijetliti i raspraviti sva pitanja koja su vezana uz Agrokor“, naglasio je predsjednik Vlade, poručivši kako je njemu važno da se stvari raščiste i da se poštuju hrvatski zakoni.
 
U Hrvatskoj se održava međunarodna konferencija u povodu 20. godišnjice Konvencije o zabrani protupješačkih mina. Predsjednik Vlade istaknuo je da Hrvatska daje značajan doprinos ovoj temi već niz godina i dodao kako vjeruje da hrvatska iskustva u razminiranju mogu pomoći drugim zemljama.
 
Predsjednik Vlade i brojni ministri podržali su prošlu subotu Caritasovu humanitarnu akciju „Uz nas niste sami“, namijenjenu izgradnji doma za djecu koja su bez roditeljske skrbi. Ovih se dana u Zagrebu održava Svjetsko juniorsko prvenstvo u judu, koje će Vlada podržati pokroviteljstvom.
 
Sutra predsjednik Vlade Andrej Plenković odlazi u Bruxelles gdje će sudjelovati na sastanku Europskoga vijeća. 

Pisane vijesti | Andrej Plenković