Predsjednik Vlade u Saboru o Haagu, ZERP-u, HEP-u i umirovljenicima

ZAGREB,13. lipnja(Hina) - Mi znamo kada treba povući koji potez, uzvratio je danas premijer Ivo Sanader na pitanje HSP-ovca Miroslava Rožića zašto se Vlada, unatoč premijerovim obećanjima, nije žalila Vijeću sigurnosti UN-a zbog neprihvatljivih haških kvalifikacija o "zločinačkom pothvatu".

Rožić je na Sanaderova obećanja podsjetio tijekom saborskoga aktualnog prijepodneva, upitavši premijera zašto Vijeće sigurnosti nije dobilo ni jednu žalbu na rad haškog Tužiteljstva i na optužnice koje nekadašnji hrvatski vojni i politički vrh, na čelu s pokojnim predsjednikom Franjom Tuđmanom, terete za udruživanje u zločinački pothvat s ciljem protjerivanja Srba.

"Drago mi je da se danas, nakon Tuđmanove smrti, tako pozitivno izražavate o njemu, iako ste u vrijeme kad je vodio državu bili njegov ljuti oponent", uzvratio mu je Sanader, tumačeći Rožićeve riječi kao "pokušaj virtualnog, umjetnog suprotstavljanja Tuđmana današnjem HDZ-u".

"Mi smo, za razliku od vas na istim pozicijama i ne mijenjamo mišljenje", rekao je Sanader, poručujući Rožiću da Vlada zna kada treba povući koji potez, pa i onaj o kojem Rožić govori.

Dragutin Lesar premijera je podsjetio da je Sabor obvezao Vladu da prije ljetne stanke rebalansom proračuna osigura novac za primjenu Zaštićenog ribolovno-ekološkog pojasa od 1. siječnja 2008.

Lesar je podsjetio da je ovo posljednja saborska sjednica prije ljeta, te upitao "gdje je novac za ribarsku flotu, obalnu stražu i veletržnice".

Sanader mu je odgovorio da je u tijeku izrada rebalansa proračuna u Ministarstvu financija, te da će rebalans Saboru biti dostavljen nakon što prođe Vladinu proceduru. "Rebalans će biti i bit će stavke u pogledu jačanja ribarske flote i svega što smo zajedno zaključili", obećao je premijer.

Nikola Vuljanić (HNS) premijera je upitao hoće li smijeniti predsjednika Uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) Ivana Mravka zbog manje ostvarene dobiti HEP-a 2006. nego godinu ranije. Mravka je prozvao i za nepotizam, tvrdeći da je u zagrebačkoj Elektri zaposlio suprugu, u jednoj tvrtci-kćeri HEP-a stariju kćer, te da sad u HEP-u zapošljava i mlađu.

"Nisam znao da se smjenjuju predsjednici uprava tvrtki koje pozitivno posluju", uzvratio je Sanader, ističući da dobit tvrtki u realnom svijetu ne mora rasti svake godine.

Silvano Hrelja (HSU) premijera je pitao kada će riješiti pitanje umirovljenika koji mirovine dobivaju iz BiH i Srbije i ovise o stranim osiguravateljima.

Sanader mu je odgovorio da Vlada nije zaboravila na te umirovljenike, da traži rješenje za njih, te da će ga naći, sukladno financijskim mogućnostima države. Kazao je, međutim, i da od rješavanja tog problema Hrvatska ne može ne amnestirati zemlje u kojima su stečene takve mirovine.



Pisane vijesti