Predsjednik Vlade u Saboru: Ne kanimo ukinuti nula promila

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_u_saboru_ne_kanimo_ukinuti_nula_promila.jpg
ZAGREB, 13.lipnja 2007. - Premijer Ivo Sanader danas je u Hrvatskom saboru rekao kako Vlada ne kani ukinuti zakonsku odredbu o nultoj toleranciji na alkohol u krvi vozača.

Sanader je time odgovorio na zastupničko pitanje Marina Jurjevića (SDP), koji je ustvrdio da odredba o nula promila nije djelotvorna, jer da je smrtnost na cestama porasla za pet posto u usporedbi s prošlom godinom.

Sanader je podsjetio da je zakon donesen kako bi se smanjio broj smrti mladih na cestama, ustvrdivši da je zakon u prvim godinama primjene i postigao taj cilj. Kazao je kako ta odredba nije naštetila ugostiteljstvu, vinarstvu i turizmu, ističući da je potrošnja alkohola u ugostiteljskim i turističkim objektima u prvih pet mjeseci ove godine porasla za 10 posto.

"Neka ljudi piju što više, nemam ništa protiv, ali neka nakon toga ne voze", poručio je premijer.

Sanader je, na zahtjev Ivana Bagarića (HDZ), komentirao i SDP-ove najave o ukidanju biračkog prava dijaspori.

Ponovio je kako Vlada, HDZ i on osobno smatraju da jednako pravo glasa moraju imati svi hrvatski državljani, bez obzira na to gdje se nalaze, jesu li u dijaspori, na privremenu radu u inozemstvu ili su dio konstitutivnog naroda u BiH.

"Ne možemo uvoditi kriterije mimo ustavnih načela", naglasio je Sanader.

Oponentima je poručio da se uključe u političku utrku u 11. izbornoj jedinici za dijasporu, "umjesto da prijete Hrvatima u BiH". "Očito je nekima krivo što većina u toj jedinici glasuje za HDZ, ali to ne može biti kriterij za ukidanje prava glasa", dodao je.



Pisane vijesti