Predsjednik Vlade u SAD-u promiče uključivanje Hrvatske u EU i NATO

Hrvatski premijer Ivo Sanader rekao je u ponedjeljak kako će boravak u Sjedinjenim Državama, gdje je u radnom posjetu, iskoristiti kako bi promicao proces uključenja Hrvatske u Europsku uniju i NATO.

WASHINGTON,18. srpnja(Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader rekao je u ponedjeljak kako će boravak u Sjedinjenim Državama, gdje je u radnom posjetu, iskoristiti kako bi promicao proces uključenja Hrvatske u Europsku uniju i NATO.

Sanader je u Washingtonu u radnom posjetu SAD-u, gdje je u ponedjeljak kao predsjednik HDZ-a sudjelovao na konferenciji Međunarodne demokratske unije (IDU), udruge konzervativnih stranaka.

Premijer Sanader će se u utorak s drugim sudionicima konferencije u Bijeloj kući susresti s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom, imat će bilateralni susret sa savjetnikom američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Stephenom Hadleyom te se sastati i s predstavnicima Hrvatskog kluba u zastupničkom domu Kongresa.

"Prije svega, naravno, govorit ćemo o Europskoj uniji i o NATO-u", rekao je Sanader u ponedjeljak hrvatskim novinarima.

"Mislim da ćemo iskoristiti boravak i susrete u Sjedinjenim Državama u tom smislu da što prije pokrenemo taj proces koji je u pogledu Europske unije zastao, a u pogledu NATO-a, da vrlo jasno kažemo koja je perspektiva Hrvatske", rekao je.

Na susretu s predsjednikom Bushom nastojat će razgovarati o bilateralnim odnosima dviju zemalja, rekao je Sanader.

"Ja ću mu reći ono što mi očekujemo od Sjedinjenih Država, a sigurno da će on meni reći ono što očekuje od Hrvatske", rekao je Sanader.

Ukazao je kako Hrvatska u odnosima sa SAD-om i EU-om računa na svoju ulogu čimbenika stabilnosti u jugoistočnoj Europi koja još nije postigla trajnu političku stabilnost.

"U tom smislu pokušat ćemo još više promovirati Hrvatsku kao stabilnu zemlju, zemlju stabilne demokracije, koja može biti most između i Europske unije i jugoistočne Europe, ali isto tako i transatlantske suradnje i jugoistočne Europe", rekao je hrvatski premijer.

"Od SAD-a očekujemo da prepozna tu ulogu Hravtske i da je vrednuje na taj način", istaknuo je.

Na konferenciji IDU-a rekao je kako je Hrvatska danas "na pragu EU-a i NATO-a i postala je zemlja model za jugoistočnu Europu". "Hrvatska također djeluje kao trans-atlantski i EU most za našu regiju", dodao je Sanader.

Izrazio je zadovoljstvo trenutnim odnosima Hrvatske i Sjedinjenih Država.

"Mislim da smo itekako zadovoljni. Nema otvorenih pitanja", rekao je hrvatski premijer.

Kazao je kako se nada da će nakon boravka u Sjedinjenim Državama biti moguće reći "da smo još korak naprijed u ostvarenju odličnih bilateralnih odnosa".

Sanader je na konferenciji čelnika stranaka IDU-a potpisao Londonsku deklaraciju IDU-a iz 1983. čime je HDZ postao članom ove udruge koja okuplja više od 80 konzervativnih, demokršćanskih i sličnih stranaka centra i desnog centra iz 60 zemalja svijeta.

Novinarima je rekao da je to bio važan cilj HDZ-a da se nakon što je postao član udruge Europskih pučkih stranaka uključi i u svjetsku udrugu IDU, u kojoj su srodne stranke.

"Sigurno da je to veliki uspjeh za našu stranku", ocijenio je Sanader.

"Sada trebamo iskoristiti to što je HDZ za kormilom Hrvatske da bismo i taj naš utjecaj među stranačkim kolegama u Europi i svijetu iskoristili za poboljšanje i učvršćenje međunarodnog položaja Hrvatske", kazao je predsjednik Vlade Ivo Sanader



Pisane vijesti