Predsjednik Vlade u Škabrnji: Došli smo iskazati poštovanje prema onima koji su dali najviše za Hrvatsku

  • Slika /Vijesti/2022/11 studeni/17 studenog/VRH_1268 (1).jpg

U prigodi Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je danas Škabrnju te odao počast žrtvama polaganjem vijenaca ispred Središnjeg križa kod Spomen obilježja za poginule u Domovinskom ratu te ispred Spomen obilježja masovne grobnice.

''Uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, došli smo ovdje u Škabrnji izraziti poštovanje, sjećanje i pijetet prema žrtvama strašnog zločina koji se ovdje dogodio 1991. godine, ne samo za ubijene toga dana, nego i za sve Škabrnjane koji su nastradali u tim mjesecima Domovinskoga rata'', poručio je premijer.
 
Naglasio je da su ovo dani kada se sjećamo važnih i bolnih trenutaka povijesti hrvatskoga naroda, prijelomnih trenutaka u Domovinskom ratu koji je temelj hrvatske države, naše slobode i neovisnosti te da bez žrtve hrvatskih branitelja ne bi bilo ni države ni slobode niti demokracije u kojoj građani Hrvatske danas žive.
 
''Stoga ćemo, kao i svih godina do sada, i ovdje u Škabrnji i sutra u Koloni sjećanja u Vukovaru na dostojanstven način iskazati poštovanje prema onima koji su dali najviše za Hrvatsku.''
 
Premijer Plenković podsjetio je također da je upravo odlukama ove Vlade i parlamentarne većine Dan sjećanja proglašen neradnim danom kako bi svi koji žele iskazati poštovanje prema žrtvi Vukovara i Škabrnje to mogli učiniti bez da uzimaju slobodan dan ili godišnji odmor, budući da je taj trenutak izrazito važan u suvremenoj hrvatskoj povijesti.
 
Jedini put prema naprijed je suživot i pomirba
 
Upitan o činu iskazivanja nezadovoljstva dijela mještana i branitelja povodom dolaska potpredsjednice Vlade Anje Šimprage, poručio je da ovo nije prvi put da predstavnici SDSS-a, srpske stranke koja je dio parlamentarne većine i koalicije, sudjeluju u Danu sjećanja te da je potpredsjednica Vlade došla iskazati poštovanje i poslati poruku mira, pomirbe i poštovanja prema žrtvi Škabrnje kao i normalnoga suživota hrvatskog naroda sa srpskom manjinom u Hrvatskoj.
 
''Mi smo došli iskazati poštovanje, zajedno s nama je došla i potpredsjednica Vlade. Došla je u dobroj vjeri da se pokloni žrtvama i da iskaže pijetet prema onima koji su stradali u strašnom zločinu 1991. godine. Razumijem teške traume, patnje i osjećaje obitelji onih koji su nastradali. No, kao društvo moramo ići prema međusobnom pomirenju, a dolazak potpredsjednice Vlade ovdje u Škabrnju nije ništa što bi odudaralo od politike koju vodimo proteklih godina. Smatram da je za budućnost Hrvatske, uz svo poštovanje prema žrtvama i njihovim obiteljima, te prema hrvatskim braniteljima, jedini put prema naprijed suživot i pomirba'', poručio je.
 
Potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga kazala je da je došla iskreno i čista srca odati počast stradalima u Škabrnji.
 
''Svatko ima pravo na svoj stav, na svoje razmišljanje, a ja sam došla u miru. Na svima nama je da pomičemo granice, da gradimo bolju budućnost i nadam se da ćemo u tome i uspjeti i da će doći dan da nastavimo dalje i da živimo život, a ne suživot'', rekla je potpredsjednica Vlade.
 
Na pitanje da li se namjerno izbjegao s predsjednikom Milanovićem koji će sutra biti u Škabrnji, a danas je u Vukovaru, predsjednik Vlade je rekao da je on 18. studenoga svake godine u Vukovaru.
 
''Danas smo, unatoč sjednici Vlade i posjetu španjolskoga kralja, htjeli i došli u Škabrnju, a sutra ćemo biti u Vukovaru. Nema nikakvih dogovora niti ikakvih planova, svako donosi svoje odluke. Danas su u Vukovaru potpredsjednik Vlade Medved i ministar obrane Banožić te niz saborskih zastupnika, a i sutra će ovdje u Škabrnji biti nekoliko članova Vlade, dok će ostali biti u Vukovaru'', kazao je premijer.
 
Dodatni porez na dobit je iskaz solidarnosti
 
Predstavnike medija također je zanimao premijerov stav o dodatnom porezu na dobit i nezadovoljstvo poduzetnika njime.
 
''Mislim da sam o tome rekao sve na sjednici Vlade. Ministar financija je predstavio koncepciju ovoga poreza koji je danas krenuo u javno savjetovanje. Smisao i svrha je da se u ovako velikoj krizi, uzrokovanoj vanjskim efektima, sav prihod koji će se ubrati od toga poreza putem redistribucijske snage državnoga proračuna transferira onima kojima je u krizi najteže, onima koji će od tih sredstava moći lakše zadržati svoj socijalni i ekonomski standard'', rekao je Plenković.
 
Smatra da je taj potez doprinos solidarnosti u okolnostima u kojima je država odlukama Vlade i kontinuiranim intervencionizmom puno pomogla građanima da prebrode krizu te da u ovoj situaciji to znači da oni koji imaju najviše pomognu onima koji imaju najmanje.
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković