Predsjednik Vlade: Vlada traži utvrđivanje odgovornosti zbog sklapanja štetnih ugovora za Hrvatsku

ZAGREB, 27. ožujka 2008. (Hina) - Premijer Ivo Sanader komentirao je na početku današnje sjednice Vlade sporove koji se vode protiv Hrvatske na međunarodnim arbitražnim sudovima te istaknuo kako Vlada želi da se svi ti slučajevi istraže do kraja, da se odredi tko je odgovoran te je li pri sklapanju štetnih ugovora bilo nekompetencija.

"Želimo da se sve istraži do kraja, o čemu se radi, tko je za što odgovoran, zašto su se sklapali ugovori kakvi su se sklapali, je li tu bilo kompetencije i slično", kazao je Sanader.

Dodao je i kako je u razgovorima s Državnim odvjetništvom i Ministarstvom pravosuđa zatraženo da se ispita da li osim međunarodnih arbitraža "postoji još koji pravni put kojim se možemo zaštititi".

Mediji ovih dana prenose da je Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) krajem prošle godine izgubila spor s austrijskom Hypo Group Alpe-Adria grupacijom zbog nepravilnosti prilikom kupnje udjela u Slavonskoj banci te da će Hrvatska Hypo-u morati temeljem izgubljenoga spora platiti odštetu od 40 milijuna eura.

Ta je austrijska bankarska grupacija zbog nepravilnosti u financijskim izvješćima prilikom kupnje udjela u Slavonskoj banci, a nakon neuspjelog pokušaja rješavanja spora nagodbom mirnim putem, pokrenula arbitražni postupak pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Londonu, koji je za rješavanje spora nadležan po kupoprodajnom ugovoru.



Pisane vijesti