Predsjednik Vlade Zoran Milanović u službenom posjetu Latviji

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović boravit će u službenom posjetu Republici Latviji, 6. i 7. rujna 2013. godine. Tijekom posjeta sastat će se s visokim latvijskim dužnosnicima: predsjednikom Republike Andrisom Berzinšom, predsjednikom Vlade Valdisom Dombrovskisom, te predsjednicom Parlamenta Solvitom Aboltinom. Također, riječ je o prvom sastanku visokih dužnosnika dviju zemalja nakon što je Hrvatska 1. srpnja 2013. postala punopravna članica Europske unije.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović s latvijskim će dužnosnicima razmijeniti mišljenja o mogućnostima jačanja bilateralnih odnosa u područjima od zajedničkog interesa, a jedna od tema će svakako biti i poboljšanje gospodarske suradnje. Sugovornici će također razmijeniti mišljenja o globalnim temama i trenutnoj političkoj situaciji u svijetu, kao i o aktualnim europskim temama. Ujedno će razmotriti mogućnosti suradnje dviju zemalja u okviru Europske unije. Hrvatska strana posebno je zainteresirana za latvijska iskustva članstva u EU te prioritete latvijskog predsjedanja EU u prvoj polovici 2015. godine.

Tijekom posjeta Rigi , premijer Milanović će također sudjelovati na godišnjem sigurnosnom i vanjsko-političkom forumu 'Riga Conference 2013', gdje će se sudionicima foruma obratiti na temu: „Is Europe Still a Player in Global Economy?“. Iako je fokus ovogodišnjeg foruma prvenstveno usmjeren na transatlantske odnose, ekonomske i sigurnosne izazove s kojima se susreću Europska unija i NATO, na Istočno partnerstvo, te partnerstvo s Rusijom, isti će uključiti i rasprave o aktualnim globalnim trendovima u Indiji, Kini i na Bliskom istoku. Forum će okupiti više od 300 sudionika iz gotovo 30 zemalja. Prijenos konferencije, uključujući i obraćanje predsjednika Vlade Zorana Milanovića, bit će moguće pratiti uživo na sljedećem linku: www.rigaconference.lv/livestream, kao i na službenim stranicama latvijskog Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva obrane.

Program, petak, 6. rujna:

13.40 Dolazak predsjednika Vlade Zorana Milanovića pred Spomenik Slobodi ( Zigfrida Annas Meierovica bulvaris); dočekuje premijer Republike Latvije Valdis Dombrovskis

Svečanost polaganja cvijeća kod Spomenika slobodi

13.55 Dolazak predsjednika Vlade Zorana Milanovića pred zgradu Kabineta ministara Republike Latvije ( Brivibas bulvaris 36)

Zajednička fotografija predsjednika Vlade Zorana Milanovića i premijera Republike Latvije Valdisa Dombrovskisa ispred zastava u Glavnom predvorju

14.00 Sastanak predsjednika Vlade RH Zorana Milanovića i premijera Republike Latvije Valdisa Dombrovskisa

Foto prigoda na početku sastanka

14.25 Izjave za medije premijera Zorana Milanovića i Valdisa Dombrovskisa

14.45 Dolazak predsjednika Vlade RH Zorana Milanovića pred rezidenciju predsjednika Republike Latvije ( House of the Blackheads, Ratslaukums 7)

Sastanak predsjednika Vlade Zorana Milanovića s predsjednikom Republike Latvije Andrisom Berzinšom

Foto prigoda na početku sastanka

15.30 Sudjelovanje predsjednika Vlade RH Zorana Milanovića na konferenciji „Riga Conference 2013“ ( Maza gilde, Amatu iela 3/5) Predviđeno obraćanje predsjednika Vlade Zorana Milanovića

17.05 Sastanak predsjednika Vlade RH Zorana Milanovića s predsjednicom Parlamenta Republike Latvije Solvitom Aboltinom ( Parlament Republike Latvije, Saeima, Jekaba iela 11)

Foto prigoda na početku susreta

Subota, 7. rujna:

11.45 Posjet predsjednika Vlade Zorana Milanovića Muzeju okupacije (Latvijas okupacijas muzejs, Raina bulvaris 7)



Najave