Predsjednik Vlade Zoran Milanović: Za normalizaciju je potrebno dvoje

Slika /Vijesti/2014/Prosinac/1prosinca/FAH-Hc012202.jpg

Predsjednik Vlade Zoran Milanović, za boravka u Bosni i Hercegovini, odgovarao je na pitanja novinara o izostanku komentara vlasti u Beogradu na ponašanje haškog optuženika Vojislava Šešelja i posljedicama na odnose Hrvatske i Srbije, te komentirao prekid gradnje Južnog toka.

Premijer Milanović kazao je da mu je teško komentirati odsustvo komentara. „Ne želim se rječkati, vidim da neke stvari još uvijek ne razumiju, valjda će shvatiti. Dodao je da bi bilo bolje da toga nema. „Na kraju izgleda da se čovjek mora vratiti u Haag odakle je potjeran prije par tjedana. Po meni se vlasti u Beogradu nisu proslavile s reakcijom, to sve utječe na odnose. I mi puno ulažemo, prije svega u odnose i status srpske zajednice u Hrvatskoj, to je važno nakon rata. Te posljedice se još uvijek osjećaju u Hrvatskoj i neki to pokušavaju zloupotrijebiti u političkom dnevnom životu, a mi se tome, ja se tome suprotstavljam  i onda očekujem neki partnerskiji odnos od vlasti u Beogradu“,  rekao je premijer, naglasivši  koliko Vlada ponekad ulaže energije i emocija da stvari vrati u normalu. „Ali očito je za to potrebno dvoje, prema tome, ovo nije pomoglo odnosima dviju država. Da ćemo se svetiti, nećemo, ali ćemo postavljati pitanja. Ima dosta pitanja o kojima moramo razgovarati. Vlasti u Beogradu moraju biti spremne na razgovor, a ne na ucjenu. Barem tako ja ne funkcioniram“, zaključio je predsjednik Vlade Zoran Milanović.

Upitan o prekidu gradnje Južnog toka, premijer Milanović je rekao: „To je jedan projekt s kojim je Europska unija uvijek bila na Vi, dakle, nikada Europska komisija nije bila najsretnija s tim. Hrvatska je tu na samom početku propustila priliku biti integralni dio projekta, pa nam se onda nudio nekakav odvojak, a to na kraju krajeva ovisi o Rusima, ovisi i o državama preko kojih to prolazi. Hrvatska je načelno zainteresirana za takve stvari, ali nije ovisna o tome. Mi imamo i svoje izvore energije, imamo i alternativne pravce, i Jadranski plinovod iz Azerbajdžana je isto jedna od opcija, dakle, Hrvatska je, kad je u pitanju opskrba plinom u nešto povoljnijoj situaciji nego mnoge države u Europi, tako da ovo primamo na znanje. Bilo bi dobro za energetsku diverzifikaciju da postoji i Južni tok, dodao je premijer Milanović. „Nemamo ništa protiv, ali nama će to nedostajati manje nego nekima drugima“, zaključio je.

Pisane vijesti | Društvo i zajednica | Zoran Milanović