Predstavljena izvješća i zaključci Vlade o provođenju Nacionalnog programa za Rome i Akcijskog plana za Rome

ZAGREB, 23. srpnja 2007. (Hina) - Za provođenje Nacionalnog programa za Rome i Akcijskog plana Desetljeća uključivanje Roma utrošeno je gotovo 38,5 milijuna kuna, istaknuto je danas na seminaru za predstavnike udruga Roma u Republici Hrvatskoj koji je organizirao Vladin Ured za nacionalne manjine.

Izvješća i zaključke Vlade o provođenju Nacionalnog programa za Rome za 2004., 2005. i 2006. godinu, te provođenju Akcijskog plana Desetljeća za uključivanje Roma za 2005. i 2006., predstavila je potpredsjednica Vlade i predsjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome i koordinatorica provedbe Akcijskog plana Desetljeća za uključivanje Roma Jadranka Kosor.

Predstavljajući izvješća, Kosor je navela kako je za provođenje Nacionalnog programa za Rome u 2004. izdvojeno 934 tisuće kuna, u 2005. oko 2,7 milijuna kuna, a u 2006. gotovo 11,9 milijuna kuna. Ukupno je u navedenom razdoblju za provođenje Nacionalnog programa za Rome i Akcijskog plana Desetljeća uključivanje Roma utrošeno 38.479.463,00 kune, rekla je Kosor i istaknula kako je postignut znatan napredak i poduzeto niz mjera kojima se osiguravaju bolji uvjeti života Roma na svim područjima.

Izdvojila je rad na rješavanju statusnih pitanja Roma što je, kako je rekla, preduvjet za ostvarivanje ostalih prava. Uspostavljeni su mobilni timovi sastavljeni od predstavnika nadležnog ministarstva i predstavnika Roma koji su išli u romska naselja kako bi utvrdili stanje, te pomogli u rješavanju statusnih pitanja. Uvedena je i besplatna pravna pomoć putem odvjetnika, financiranjem iz državnog proračuna, koju je u protekle dvije godine koristilo 456 Roma, navela je Kosor.

U posljednje dvije godine broj djece uključene u programe predškolskog odgoja porastao je s 345 na 707 romske djece, a u osnovnom školstvu je utrostručen - s 1013 na 3010 djece, navela je Kosor i istaknula kako se nastavlja s radom na što većem uključivanju romske djece u redovni obrazovni sustav. Rekla je također da je potpuno cijepljeno 85 posto romske djece predškolske dobi, a djelomično oko 4 posto.

Dodala je kako se rješava i problem stanovanja pripadnika romske nacionalne manjine, pa su tako poduzete mjere za legalizaciju bespravnih romskih naselja gdje je to moguće. U Međimurskoj županiji legalizirano je 9 naselja, dodala je i izdvojila naselje Donja Dubrava u Međimurskoj županiji, koje zbog stalnih poplava nije bilo pogodno za život, pa je srušeno, a sve su romske obitelji stambeno integrirane u zidanim kućama.

Kosor izdvojila je i mjere poduzete za osiguravanje većeg zapošljavanja Roma, pa je tako zaposleno i upućeno na osposobljavanje ukupno 220 osoba, a održana su i individualna i grupna savjetovanja. Iz Državnog proračuna, dodala je, za programe udruga romske nacionalne manjine u protekle tri godine ukupno je izdvojeno više od 5 milijuna kuna.

Romi su uključeni i u proces odlučivanja, pa su tako prvi put 3 Roma izabrana u predstavnička tijela na lokalnoj razini, istaknula je, a izabrano je i 20 vijeća i 7 predstavnika romske nacionalne manjine na lokalnoj i regionalnoj razini.

U Povjerenstvu za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome 8 je predstavnika Roma, a u radnoj skupini za Akcijski plan Desetljeća četvero je predstavnika Roma, navela je Kosor i na kraju pozvala i same Rome da budu aktivniji - "da se javljaju Povjerenstvu, da traže od Povjerenstva i ukazuju na probleme".



Pisane vijesti