Potpredsjednica Vlade uručila zahvalnice sudionicima 41. međunarodne smotre folklora

Potpredsjednica Vlade, ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i predsjednica Vijeća međunarodne smotre folklora Jadranka Kosor uručila je danas u Zagrebu zahvalnice sudionicima 41. međunarodne smotre folklora.

Uručujući zahvalnice sudionicima ovogodišnje međunarodne smotre folklora potpredsjednica Kosor zahvalila im je na dolasku u Zagreb, te svom znanju i trudu koji su uložili u svoje nastupe. Posebnu zahvalu na sudjelovanju uputila je predstavnicima folklornih skupina iz inozemstva, te Hrvatima iz Bosne i Hercegovine, kojima su ove godine namijenjeni bili i posebni tematski programi. Potpredsjednica Kosor istaknula je da se manifestacijom kakva je međunarodna smotra folklora pokazuje kako se kroz kulturno-umjetnički program čuva tradicija te je svim sudionicima zaželjela sudjelovanje i iduće godine.

Ovogodišnja 41. međunarodna smotra folklora održala se u Zagrebu od 18. do 22. srpnja. Njezine su dvije priredbe bile posvećene Hrvatima iz Bosne i Hercegovine: izložba u Etnografskom muzeju u Zagrebu, koja predstavlja umijeće lijevanja tradicijskog nakita i uporabnih predmeta te završna priredba ovogodišnje smotre, na kojoj će nastupiti i Hrvati koji žive u Bosni i Hercegovini i oni koji danas žive u Hrvatskoj. Na smotri su nastupila i odabrana folklorna društva iz Hrvatske te plesni i glazbeni ansambli iz Austrije, Gane, Grčke, Gruzije, Indije, Italije, Kameruna, Malavija, Norveške, Slovačke i Španjolske. Uz nastupe sudionika održavale su se i tradicionalne popratne priredbe: izložba, koncert pučke crkvene glazbe (crkveno pjevanje otoka Šolte) i etno-glazbe (tradicijsko višeglasno pjevanje u Hrvatskoj, Italiji i Gruziji) te više plesnih i glazbenih radionica.Pisane vijesti