Pregovori sa sindikatima završit će na obostrano zadovoljstvo. Fokusirani smo na reforme, a ne na oporbene igrokaze

Slika /Vijesti/2022/10 listopad/13 listopada/13_10_2022_sjednica_vlade (31).jpg

Predsjednik Vlade večeras je u razgovoru s novinarima najavio političkim događajima bogat tjedan koji će započeti u Hrvatskom saboru Godišnjim izvješćem o radu Vlade. Vlada će ovoga tjedna Saboru predložiti rebalans proračuna, koncept reforme zdravstva, nacrt zakona o trgovini  dok će kraj tjedna obilježiti Europsko vijeće s energetikom kao ključnom temom.

"Sutra u 12 sati imamo Godišnje izvješće o radu Vlade. Ono koincidira sa šestom obljetnicom početka našega prvog mandata. Bit će to prigoda da rezimiramo strateška postignuća koja su iza nas, brojne aktivnosti obilježene snažnim vladinim intervencionizmom u interesu zaštite ekonomskog i socijalnog statusa naših građana i boljitka naših gospodarstvenika u ovoj godini, te glavne poruke o aktivnostima u sljedeće dvije godine", rekao je Plenković uvodno.

Dodao je da se ovog tjedna, u četvrtak i petak, odražava i Europsko vijeće s energetikom kao ključnom temom.

"Sutra očekujemo prijedlog Europske komisije s kojim elementima ići naprijed prema državama članicama u pogledu nalaženja rješenja za ograničenje cijena plina, koje predstavlja ključno strateško, ujedno i energetsko i ekonomsko pitanje."

Do konca tjedna u javnom savjetovanju reforma zdravstva i novi zakon o trgovini

Nastavio je da će Vlada ovoga tjedna Hrvatskom saboru predložiti rebalans proračuna,

kao i da će do konca tjedna u javno savjetovanje krenuti koncepti reforme zdravstva te zakona o trgovini, koji su prioriteti zacrtani Vladinim programom.

Podsjetivši na današnju Vladinu telefonsku sjednicu Plenković je istaknuo je Vlada produžila postojeće cijene naftnih derivata s obzirom da su znatno poskupjeli te u sljedećim danima najavio razgovore ministra Filipovića s predstavnicima sektora.

Referirajući se na pregovore sa sindikatima državnih i javnih službi  oko osnovica plaća izrazio je uvjerenje da će se razgovori okončati na obostrano zadovoljstvo.

Vlada je napravila ogromne iskorake kad je riječ o povećanju osnovice i materijalnih prava. Očekujem uspješne sindikalne pregovore

"Mi smo vrlo uspješni oko vođenja dijaloga, osobito socijalnog dijaloga sa sindikatima. Smatram da su naša dosadašnja postignuća kad je riječ o povećanju osnovice, dodacima kolektivnim ugovorima i materijalnim pravima napravili ogromne iskorake u odnosu na brojne druge vlade. Nastavit će se razgovori sutra popodne i vjerujem da ćemo iznaći rješenje koje je prihvatljivo i proračunski održivo. Smatram da su ponude koje su bile na stolu dobre, a ako ih treba dodatno poboljšati, modificirati, ja vjerujem da ćemo to učiniti", istaknuo je Plenković, dodavši da će se u određenom trenutku, kao i  uvijek, i sam uključiti u pregovore.

"U trećem smo tjednu listopada i normalno je da se ti razgovori vode i mislim da će se oni okončati na obostrano zadovoljstvo", rekao je Plenković.

Glede dolaska na Antikorupcijsko vijeća Plenković je odgovorio da u to vrijeme treba dati izviješće o radu Vlade i obratiti se Vrhovnom Vijeću Ukrajine, odnosno da Vlada ima svoje aktivnosti i svoju agendu.

Antikorupcijsko vijeće, prema mišljenju saborskog Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav djeluje - nezakonito

"Sutra imamo redoviti, dogovoreni termin, koji smo usuglasili s predsjednikom Hrvatskog sabora, raspravu koja će trajati nekoliko sati o bitnom izvješću o svim aktivnostima Vlade, i bitna je za hrvatsku javnost i gospodarstvo. Prije toga, u 11 sati, imam videoobraćanje Verhovnoj Radi, dakle ukrajinskom parlamentu, koja je aktivnost također dogovorena mjesecima prije. Prema tome, mi imamo svoju agendu, ako netko drugi ima svoju, neka se bavi sobom", zaključio je Plenković.

Dodao je da se cijela ta aktivnost, kako su zaključile kolege iz saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, svodi na nezakonit način djelovanja Antikorupcijskog vijeća na koje ne treba trošiti riječi.

"Što god mi radili, primjerice ako bude rast oko šest posto, to se prikazuje kao naš napor da se 'skreće pozornost s Ine', ako sutra držimo izvješće o radu Vlade zadnjih godinu dana, to je sigurno 'skretanje pozornosti s Ine'. Ako Vlada limitira cijene energenata, i to je 'skretanje pozornosti s Ine'. Sve aktivnosti koje činimo proteklih nekoliko godina, primjerice 21 milijardu kuna vrijedan paket za građane i gospodarstvenike, socijalne transfere  u cilju su – 'skretanja pozornosti s Ine', ironizirao je Plenković zaključivši da  - skreće pozornost - na činjenicu da je aferu u Ini otkrilo  Ministarstvo financija.

"Ako Antikorupcijsko vijeće djeluje nezakonito, a to kaže Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav, zašto bismo se odazivali i davali legitimitet političkom igrokazu oporbe, koja radi u dosluhu s Uskokovim optuženikom koji je s njima u dealu", zaključio je.

Na pitanje razmišlja li Vlada ponovo o preuzimanju Ine Plenković je odgovorio da Vlada sada konsolidira svoje pozicije, te da će aktivnosti voditi Ministarstvo gospodarstva.

Istaknuo je i da neće biti nestašice goriva te važnim ocijenio da cijenu goriva zadrže takvom da je priuštiva građanima. No, upozorio je i da nije da dobro imamo tako velik rast cijena naftnih derivata na mediteranskom tržištu, koji se onda reflektira i na dizanje cijena benzina i dizela. 

Fokus zdravstvene reforme je na pacijentu, prevenciji, primarnoj zdravstvenoj zaštiti, reorganizaciji bolničkog sustava, kvaliteti i smanjenju troškova 

Govoreći o zdravstvenoj reformi, čiji je koncept iznio ministar zdravstva Vili Beroš, Plenković je rekao da su njezinom fokusu pacijent, prevencija, primarna zdravstvena zaštita, reorganizacija bolničkog sustava, kvaliteta i smanjenje troškova.

Neradna nedjelja bit je novog zakona o trgovini. Želimo balans između rada i obiteljskog života

U svezi s Prijedlogom zakona o trgovini Plenković je potvrdio da je neradna nedjelja u sklopu zakona. "Naravno, pa to je cijeli bit zakona", rekao je odgovarajući na novinarski upit. Naglasio je kako je cilj zakona da se nađe dobar balans između rada i obiteljskog života. Pojasnio je da bi se, prema prijedlogu zakona, moglo raditi 16 nedjelja, od njih 52, uz iznimke  za one službe koje uobičajeno rade nedjeljom.

Tako će i svi oni koji rade nedjeljom biti adekvatno nagrađeni, a oni koji rade u nekoj tvrtki koja, između ostalog, radi nedjeljom a oni ne žele raditi - ne smiju zbog toga dobiti otkaz, zaključio je.



Pisane vijesti