Premijer Milanović na Rabu: Luka Stinica je vrlo važna stvar

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/premijer_milanovic_na_rabu_luka_stinica_je_vrlo_vazna_stvar.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović obišao je novoizgrađenu trajektnu luku Stinica, iz koje će brodovi od danas povezivati kopno s trajektnom lukom Mišnjak na otoku Rabu. Trajektni promet se premješta iz luke Jablanac, čime Stinica postaje treća luka po broju prevezenih putnika. Izgradnja nove luke bila je nužna zbog sve većeg prometa putnika i vozila. Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture u nju je uložilo 40 milijuna kuna, a Hrvatske ceste za projekt sanacije pristupne ceste i rekonstrukcije postojeće izdvojile su 15 milijuna kuna.

Odgovarajući na pitanja novinara, premijer Milanović rekao je da je važno da se iz Jablanca uklone dosadašnje prometne gužve. „Ovo je radi kapaciteta trajekta i otoka Raba vrlo važna stvar“, zaključio je. Premijer je najavio i da će se što prije raspisati natječaj za nizinsku prugu u Rijeci. „Pruga u Rijeci i dalje svojim kapacitetom može još neko vrijeme pratiti riječku luku, rekao je, ali s naše su ambicije puno veće“. Naglasio je da je Rijeka jedna od jačih europskih luka po potencijalu, da je duboka i da u nju mogu pristajati najveći brodovi na svijetu koji ne mogu dolaziti ni u Šangaj, nego moraju graditi luke 30 km od obale. „To su sve stvari koje mi imamo, samo do sada nismo imali odlučnost da stvari mijenjamo“, istaknuo je premijer Milanović. „Imajući svoj interes u prvom planu, u suradnji s međunarodnim investitorima, Europom, vodit ćemo računa da taj projekt ide što prije i da Hrvatska ima prije svega tu teretnu prugu koja će povezivati promet s Bečem i Budimpeštom“, kazao je predsjednik Vlade.

U kontekstu turističke sezone, predsjednik Vlade Zoran Milanović rekao je da Vlada mora u sljedeće dvije, tri godine postaviti trend mijenjanja pravca, maksimalno se posvetiti tome da Hrvatska bude kvalitetna destinacija. „Turizam nam je jako važan“, istaknuo je, „ali ne možemo živjeti samo od turizma jer je Hrvatska sposobna ići na više razine tehnologije i znanja“.

Nakon obilaska luke Stinica, na putu prema otoku Rabu trajektom „Barbat“, u nazočnosti predsjednika Vlade, zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić, župan Primorsko-goranske županije Vidoje Vujić, gradonačelnica Raba Rosanda Krstinić-Gušćić i ravnatelj Lučke uprave Rab Vanja Debelić potpisali su Sporazum o sufinanciranju sanacije i rekonstrukcije trajektne luke Mišnjak. Potom se premijer Zoran Milanović u rapskoj Gradskoj vijećnici sastao s predstavnicima Grada Raba.



Pisane vijesti