Premijer Milanović nakon Europskog vijeća: „Europa se integrira na jednoj višoj razini“

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je jučer i danas u Bruxellesu na sastanku Europskog vijeća.

Po završetku sastanka, u izjavi za medije, premijer Milanović istaknuo je da se Europa integrira na jednoj višoj razini, koja je nužna. „Europa je u početku zanemarila bankarsku i fiskalnu uniju, ali sada polako ide u tom smjeru. Mislim da je ovo definitivna pobjeda eura i koliko god da je situacija teška i bit će još neko vrijeme komplicirana, stvari su danas puno stabilnije nego prije godinu dana“, kazao je premijer.

Na pitanje hoće li Hrvatska ući u bankarsku uniju, premijer je rekao da se razmišlja o svim opcijama, ali da prvo treba pričekati ulazak u Europsku uniju. „Prva realnost nam je Schengen, dakle to moramo uskladiti što prije. Vidjet ćemo za euro, to je nekakva hrvatska perspektiva, euro je moneta Europske unije, koliko god to neki negirali i idemo u tom pravcu“. Rekao je da bankarsku uniju najviše traže tržište i investitori, kao neku vrstu sigurnosti, te da bi članstvo u takvoj uniji bilo načelno dobro kao jamstvo investitorima „da ste na dobrom terenu“.

Za gospodarsku perspektivu u sljedećoj godini ključan je rast, rekao je premijer. „Kada bismo slušali rejting agencije, onda bismo otpustili jedno 30.000 ljudi, smanjili mirovine i smanjili plaće, a ne božićnice i regrese. Za to bi nam rekli bravo, a onda kad to ne bi rezultiralo rastom, srušili bi nam rejting deset puta“, kazao je predsjednik Vlade i dodao da se traži razumno rješenje jer su određena odricanja nužna kako bi se počeo generirati rast i nova vrijednost.

U kontekstu ratifikacije hrvatskog Pristupnog ugovora, predsjednik Vlade rekao je da je Hrvatska ispunila sve svoje obveze, što su potvrdili i današnji zaključci Europskog vijeća. „Hrvatsku nitko nije prozvao ni zbog čega. Proces ratifikacije ide korektno i prema tome očekujemo da svi ispune svoje obaveze kao što je Hrvatska ispunila svoje“, zaključio je premijer Milanović.



Pisane vijesti