Premijer Milanović o ratifikaciji sporazuma s BiH: Tražit ću dvotrećinsku većinu

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/premijer_milanovic_o_ratifikaciji_sporazuma_s_bih_trazit_cu_dvotrecinsku_vecinu.jpg

Aktualnim prijepodnevom započelo je danas jesensko zasjedanje Hrvatskoga sabora, na kojem su predsjednik Vlade Zoran Milanović i ministri odgovarali na pitanja zastupnika. Ukupno je postavljeno 40 pitanja iz raznih područja, od gospodarstva do vanjske politike, pa je tako bilo riječi o podjeli Hrvatske na statističke regije, izgradnji Termoelektrane Plomin, ratifikaciji sporazuma Tuđman-Izetbegović te nizu ostalih tema koja su zanimala saborske zastupnike.

Odgovarajući na pitanje zastupnika Zvonka Milasa o podjeli Hrvatske na dvije statističke regije, premijer Milanović ustvrdio je da Hrvatskoj stoji na raspolaganju veliki novac i da je ta podjela instrument za izvlačenje sredstava iz kohezijskih odnosno strukturnih fondova iz EU. Podsjetio je i da se za vrijeme bivše vlasti s Europskom komisijom pregovaralo o podjeli na dvije regije, no dogovorena je podjela na tri regije. Budući da je to sad moguće i budući da podjela na tri regije, zbog stopa rasta, stavlja Zagreb i sjeverno područje u položaj da neće moći konkurirati za bilo kakve europske fondove, Hrvatska će biti podijeljena na dvije statističke regije. „To je dobar pokušaj da se jedan dio Hrvatske, dakle Zagreb i sjeverna Hrvatska, zaštite od ispadanja iz konkurencije za europske fondove i to bi svakom građaninu Hrvatske trebalo biti drago“, zaključio je premijer. Također, premijer je u odgovoru zastupniku Zoranu Vinkoviću ponovio da nitko Slavoniji neće uzeti ni kune te da je ta tvrdnja obična neistina, naglasivši da će to će govoriti koliko god puta je potrebno.

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, na upit zastupnika Nedžada Hodžića o dinamici izgradnje TE Plomin C, istaknuo je da je to zaista najveća investicija u povijesti Hrvatske, a njezina će vrijednost biti ukupno oko milijardu kuna. Budući da bi gradnjom TE Plomin C Hrvatska smanjila uvoz 2,5 puta, ročnost će biti jedan od važnijih kriterija, odabir ponuđača i potpisivanje ugovora očekuje se 1. travnja 2013. godine, a završetak cijelog projekta planira se 2017. godine.

Zastupnik Milorad Pupovac postavio je pitanje ministru pravosuđa Orsatu Miljeniću o naplati prometnih prekršaja, koja je samo oko 12 posto. Ministar Miljenić najavio je izmjene Ovršnog zakona i Zakona o naplati putem FINA-e, kojima će se sve prekršajne kazne naplaćivati putem FINA-e. Isto tako, ministar je najavio i nove izmjene Prekršajnog zakona, kojima će iznos kazne biti manji onima koji plate kaznu odmah ili u nekom određenom kraćem roku, nego onima koji uđu u sudski postupak. Također, razmatra se povezivanje registara, tako da će prekršiteljima biti uskraćeno izdavanje dokumenata dok ne plate obveze, tj. kazne koje su im izrečene.

Što država misli učiniti za tvrtku Puris koja je u stečaju, bilo je pitanje zastupnika Damira Kajina. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina kazao je da je Ministarstvo sve ove mjesece sa zabrinutošću pratilo situaciju u ovoj nekad renomiranoj tvrtci, ali da, nažalost, nije moglo reagirati jer je to privatna tvrtka i nije bilo „inputa“ niti od radnika, niti od samih vlasnika, odnosno uprave poduzeća. „Sada je situacija da je u stečaju i napravit ćemo sve što je u našim mogućnostima da se pronađe kvalitetan strateški partner“, rekao je ministar i naglasio da je vrlo važno da se svi sudionici, uključujući i banke, sindikati, sami radnici, ali i lokalna i regionalna uprava uključe u rješavanje ovog problema, kako bi se Puris postavio na noge i ponovno postao važan gospodarski subjekt u regiji.

Zastupnica Tatjana Šimac Bonačić pitala je premijera Milanovića o ratifikaciji sporazuma o državnoj granici između Hrvatske i BiH, koji su potpisali Franjo Tuđman i Alija Izetbegović. Predsjednik Vlade objasnio je kako je Ustav neprecizan kad je u pitanju potrebna saborska većina za promjenu granica. „Razmišljali smo dosta o tome, inicijativa je naša, Bruxelles i BiH s tim veze nemaju“, rekao je naglasivši kako će tražiti da za ratifikaciju bude potrebna dvotrećinska većina. „Prije dvije godine smo u Saboru ratificirali arbitražni sporazum sa Slovenijom dvotrećinskom većinom. Ako je za ugovor o arbitraži trebala dvotrećinska većina, onda za ovaj sporazum gdje imamo veću autonomiju u odlučivanju o granici može proći i obična većina. No ja ću tražiti dvotrećinsku većinu“, dodao je. „Ako je u redu da damo trećem tijelu da odredi granicu, onda je u redu i da ratificiramo sporazum s BiH na kojem smo radili 13 godina i gdje smo se sami odredili prema nekim pitanjima“, pojasnio je premijer. Tako je u odgovoru zastupniku Zoranu Vinkoviću kazao da je taj sporazum ispregovaran smisleno te da Hrvatska može napraviti dvije stvari, ratificirati ili izaći iz tog ugovora. „Poštujmo preuzete obaveze i državnopravni kontinuitet“, zaključio je.

Zastupnik Mladen Marelić upitao je predsjednika Vlade može li objasniti hrvatskim državljanima s juga što Vlada radi za bolju povezanost hrvatskog juga. Premijer je kazao da Vlada ne daje nerealna obećanja, već radi. „Mi ne statiramo tamo kao manekeni u pet navrata. Otvaranje radova bez sredstava je, zapravo, kazneno djelo. Sklopljeni su ugovori, radovi su stali i prije izbora jer novca nije bilo. Ova Vlada i ministar pomorstva morali su raskinuti ugovore, pitanje je što će biti“, rekao je dodavši da se radi o hrvatskim tvrtkama sa tisućama zaposlenih kojima nije lako. Naglasio je kako ministar pomorstava, prometa i infrastrukture s još dvoje ministara u Bruxellesu traži da Europska Unija financira taj projekt.



Pisane vijesti