Premijer Milanović: Pripremamo tehnički rebalans proračuna jer želimo čiste financije

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović gostovao je večeras u Temi dana Hrvatske televizije, na temu aktualnih gospodarskih i političkih pitanja.

Tom prigodom premijer Milanović rekao je da Vlada priprema tehnički rebalans proračuna jer želi čiste financije. „Imate alternativu da muljate, a to nije naša alternativa, ili da uskladite prihode i rashode“, kazao je predsjednik Vlade naglasivši da su prihodi ove godine bili veći od planiranih, što znači da je Ministarstvo financija dobro radilo svoj posao. „To je samo dio posla, bili bismo sretni da smo imali gospodarski rast“. Rekao je i da je rebalans proračuna u odgovornim državama nešto sto se mora napraviti. „Podbacili smo na masi plaća. Planirali smo potrošiti skoro dvije milijarde kuna manje na plaće u javnom sektoru i državnom proračunu. Nismo uspjeli i moramo uskladiti prihode i rashode“. Premijer je posebno naglasio da će Hrvatska ostati u okviru fiskalnih pravila, smanjiti ukupan deficit državnog proračuna s 15 milijardi prošle, na malo više od 10 milijardi ove godine, što je ogroman pad
potrošnje. „Kreditni rejting nam nisu održali na lijepe oči, nego na rezultate“, ustvrdio je predsjednik Vlade Zoran Milanović.


Istaknuo je da Hrvatska već petu godinu zaredom stvara manje nego što troši, gospodarski pad je konstantan, a dalje tako nije moguće. „Ako je neodgovorna, država može završiti u ozbiljnim financijskim problemima, u padu kreditnog rejtinga“, kazao je i dodao da je važno da država bude stroga u tim pravilima. „Neke stvari na koje smo navikli više nisu moguće“, kazao je premijer pojasnivši da je nemoguće održati ovakvu razinu javne potrošnje. „I dalje
ćemo čuvati radna mjesta“, rekao je premijer najavivši da će se o proračunu raspravljati na sjednici Vlade sljedećeg ponedjeljka.


„Hrvatska je jedina država u ovom dijelu Europe kojoj je za sljedeću godinu prognoziran nekakav gospodarski rast, dok je svima drugima prognoziran pad“, istaknuo je predsjednik Vlade dodavši da je samo rast jamstvo kreditorima da će se krediti moći vraćati. O odnosu sa sindikatima, premijer je rekao da se ne radi o krugovima i rundama pregovora već o konstantnom odnosu. „Ali moramo shvatiti da izvan ovog svijeta od 250.000 ljudi državne uprave i javnog sektora, koji je potpuno zaštićen, postoji i onaj realni svijet i da su i jedan i drugi važni“, rekao je premijer ustvrdivši da države na sjeveru i istoku Europe, koje su prve godine krize smanjili plaće u javnom sektoru, sada imaju gospodarski rast. „Mi nismo išli tim putem, mi nismo radili ništa“, dodao je. Najavio je da u sljedećoj godini neće dopustiti da rashodi državnog proračuna budu nerealni. Istaknuo je da se sljedeće godine oslobađaju od poreza na dobit oni koji reinvestiraju svoju dobit, što je stimulativna mjera, smanjuje se za više od pola PDV u turizmu, Vlada očekuje solidno punjenje proračuna, ali postoje granice. „Krajnje je vrijeme da se ponašamo prilagođeno i racionalno“, rekao je premijer.
U realnom razdoblju Hrvatska će u sektoru infrastrukture i energetike imati investicije, međutim stanje je teško i pogađa cijelu Europu. Premijer je naglasio da se po pitanju uklanjanja prepreka za investicije radi apsolutno sve. „Spreman sam osobno razgovarati sa svakim velikim investitorom, a to radi i moj prvi potpredsjednik, koji je sada u Kataru“, kazao je premijer ističući da je LNG za Vladu jako važna priča.
O odnosima s predsjednikom Republike Hrvatske, premijer je ustvrdio da ima konstantne radne i kvalitetne odnose.


O prvoj godini rada Vlade, premijer je rekao da su očekivanja velika, ali realnost teška. „Zadovoljan sam onim što je učinjeno u području financija i državne blagajne, time pokazujemo ozbiljnost i to se prepoznaje. Međutim, bez ekonomskog rasta nema ništa. To jejedino jamstvo da ćemo moći vraćati kredite i razliku stavljati u hrvatski džep“, kazao je. O raspuštanju stranačkih tijela SDP-a Istre, premijer je kazao da se radi o reakciji na političku
pasivnost i politiku manjeg otpora. „Vrlo rijetko iniciramo raspuštanje. Ovdje je raspušteno samo vodstvo zbog političkog nerada i pasivnosti, jer to nije razina SDP-a. Što se tiče Plomina, predsjednik Vlade istaknuo je da su obećani veliki projekti u toj regiji. „Nekorektno je što se nakon mjeseci i mjeseci razgovora mene i moje kolege u Vladi vuče za nos“, kazao je premijer naglasivši da neće dopustiti da se Istra zagađuje. „Ali pitanje Plomina je pitanje i Rijeke i Opatije i Gorskog Kotara i Slovenije, koja se suglasila s projektom, i Krka i Cresa.


Budimo pošteni i recimo što je na stvari i ne stvarajmo krizu svaku puta pred lokalne izbore“, dodao je.



Pisane vijesti