Premijer Milanović s kosovskim premijerom Thaçijem: Hrvatska će se zalagati za europsku integraciju zemalja u regiji

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/premijer_milanovic_s_kosovskim_premijerom_thacijem_hrvatska_ce_se_zalagati_za_europsku_integraciju_zemalja_u_regiji.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović sastao se danas u Banskim dvorima s predsjednikom Vlade Republike Kosova Hashimom Thaçijem, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj.

„Razgovarali smo o stanju u regiji, o politici, o odnosima u regiji, o stabilnosti“, kazao je premijer Milanović te najavio da će na radnome ručku nastaviti razgovore o gospodarstvu, robnoj razmjeni i ulaganjima. „Svjesni smo teških okolnosti u kojima se Kosovo nalazi“, kazao je predsjednik Vlade i nastavio: „S jedne strane, nikada nije bilo bolje. Država je uglavnom priznata, funkcionira, međutim opet okružena je s državama s kojima traži zajednički jezik, naročito sa Srbijom, i tu će trebati puno strpljenja, uzajamnog povjerenja, a to je puno lakše reći, nego napraviti.“ Rekao je da pritom Hrvatska neće zauzimati mentorsku poziciju jer od nje nema nikakve koristi te da želimo dobre odnose i s Beogradom i s Prištinom.

Kosovski premijer Thaçi kazao je da je izvijestio hrvatskog premijera o tijeku razgovora sa Srbijom, vođenih pod potporom Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država. „Sutra iz Zagreba putujem u Bruxelles gdje ću, uz posredovanje gospođe Ashton, nastaviti razgovore s premijerom Republike Srbije Dačićem“, kazao je Thaçi te naglasio kako će razvoj odnosa Srbije i Kosova pridonijeti razvoju stabilnosti u regiji.

Premijer Milanović, odgovarajući na pitanja novinara, istaknuo je da će se Hrvatska zalagati za integraciju i Kosova i Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Albanije, prema kriterijima koji su, kako je rekao, sve stroži i stroži, ali su dobri. „Ne možemo obećavati čuda i rješenja preko noći, to će trajati i bit će teško“, kazao je premijer.



Pisane vijesti