Premijer Milanović: Ukidamo pravo na povlaštenu mirovinu saborskim zastupnicima

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/premijer_milanovic_ukidamo_pravo_na_povlastenu_mirovinu_saborskim_zastupnicima.jpg

Kao što smo i obećali, ukidamo pravo na odlazak u prijevremenu i povlaštenu mirovinu saborskim zastupnicima, rekao je premijer Zoran Milanović otvarajući današnju sjednicu Vlade i predstavljajući Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru. Znam da su proračunske uštede male, ali to je očito bio uglati kamenčić koji je smetao građanima, a ako tražimo od građana da nam vjeruju i uplaćuju u II. stup, onda im moramo pokazati vlastitim primjerom, dodao je. Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić rekao je da, osim što se ukidaju posebni uvjeti za odlazak u mirovinu saborskih zastupnika, ustavnih sudaca i glavnog državnog revizora, ukida se i pravilo prema kojem su oni do sad imali pravo na najvišu mirovinu koja je bila viša od 17 tisuća kuna, odnosno dva puta viša od maksimalno dopuštene mirovine za sve ostale građane koja iznosi 8872 kune.

Također, usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprječavanju sukoba interesa, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona, prema kojem će članove i predsjednike nadzornih odbora svih tvrtki u većinskom ili potpunom vlasništvu RH birati izravno Vlada te će ih ona izravno i razrješavati. Biranje članova nadzornih odbora putem javnog natječaja nema smisla, u praksi je bilo nepošteno jer su ionako to bila politička imenovanje, rekao je predsjednik Vlade naglasivši da će Vlada preuzeti odgovornost za upravljanje tim poduzećima imenovanjem stručnjaka.
Saboru je upućen i Prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona. Vlada je utvrdila i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Državnoj agenciji za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o prosvjetnoj inspekciji, Nacrtom konačnog prijedloga zakona, kao i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona.


Prijedlogom zakona o izmjenama Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske usklađuju se odredbe ovog Zakona s izmjenama u sustavu i ustrojstvu državne uprave, te u strukturi upravljanja tijelima državne uprave, kao i novim nazivima tijela državne uprave.

Vlada je Hrvatskom saboru uputila pozitivna mišljenja na godišnja izvješća o radu za 2010. godinu Hrvatske narodne banke, Financijske agencije, državnih odvjetništava te Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Prihvaćen je Projekt: Pregled financijskog i operativnog stanja s ciljem utvrđivanja potencijalnih obveza i optimalnosti, a za potrebe njegove realizacije do kraja siječnja 2012. godine raspisat će se potrebni javni natječaj. Radi se o tzv. projektu "clean start", odnosno utvrđivanju stvarnog stanja financijskih obveza ministarstava i javnih trgovačkih društava.

Donesena je Uredba o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Donesene su i tri uredbe iz područja javne nabave, Uredba o objavama javne nabave, Uredba o nadzoru nad provedbom Zakona o javnoj nabavi te Uredba o načinu izrade i postupanju s dokumentacijom za nadmetanje i ponudama. Prvom se Uredbom propisuju vrijednosti europskih pragova, izgled i sadržaj standardnih obrazaca za objave javne nabave te način i uvjeti njihova objavljivanja. Drugom se uređuju ovlasti središnjeg tijela državne uprave nadležnog za sustav javne nabave, Ministarstva gospodarstva, način postupanja i druga bitna pitanja u vezi nadzora nad provedbom Zakona o javnoj nabavi i podzakonskih propisa u području javne nabave, a trećom sadržaj, način izrade i ostala pitanja vezana uz dokumentaciju za nadmetanje. Prvi potpredsjednik i ministar gospodarstva Radimir Čačić, predstavljajući uredbe, rekao je kako se radi o posebno osjetljivoj političkoj materiji, prostoru gdje je moguća korupcija i netransparentnost, a cilj im je pravovremeno osigurati nesmetanu provedbu postupaka javnih nabava.

Donesena je Odluka o uvjetima korištenja službenih osobnih automobila, mobilnih telefona, poslovnih kreditnih kartica i sredstava reprezentacije u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama Republike Hrvatske.

Vlada je donijela Odluke o rotaciji, broju i organizacijskoj strukturi pripadnika Oružanih snaga RH u mirovnoj misiji NATO-a na Kosovu, mirovnim misijama Ujedinjenih naroda te mirovnoj operaciji Europske unije „EU NAVFOR Somalija – ATALANTA“.

Izmijenjena je Odluka o osnivanju Povjerenstva za provedbu javnog natječaja u svrhu realizacije programa „Brijuni Rivijera“ na lokacijama Pineta, Hidrobaza i Otok sv. Katarina – Monumenti. Poslovi vezani uz provedbu javnog natječaja u svrhu realizacije ovog programa po svom su sadržaju vezani su uz nadležnost resornog Ministarstva turizma, pa se ovom Odlukom predlaže da ono ubuduće koordinira navedene poslove prema Vladi Republike Hrvatske i drugim nadležnim tijelima.

Zamjenik ministra financija Boris Lalovac imenovan je predstavnikom Republike Hrvatske u Upravnom vijeću Razvojne banke Vijeća Europe. Ministar financija Slavko Linić te njegov zamjenik Boris Lalovac imenovani su guvernerom i zamjenik guvernera Republike Hrvatske u Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj, Međunarodnom udruženju za razvoj, Međunarodnoj financijskoj korporaciji, Agenciji za multilateralne garancije investicija, Europskoj banci za obnovu i razvoj i Inter-američkoj banci za razvoj.

Dnevni red otvorenog dijela sjednice dopunjen je i Rješenjem o odobrenju sredstava na teret Proračunske zalihe Odluke o privremenom financiranju poslova, funkcija i programa državnih tijela i drugih proračunskih korisnika državnog proračuna Republike Hrvatske u prvom tromjesečju 2012. godine, kojim je Državnom izbornom povjerenstvu odobren iznos od 17.000.000,00 kuna za plaćanje naknada za rad odborima za provedbu glasovanja na državnom referendumu o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Na zatvorenom dijelu sjednice, Vlada je raspravljala o kadrovskim pitanjima.



Pisane vijesti