Premijer Milanović zastupnicima: U suradnji s HNB-om naći ćemo trajno rješenje problema s kreditima u „švicarcima“

  • Slika /Vijesti/2015/siječanj/21 siječnja/JKP_3194.JPG

Prva ovogodišnja sjednica Hrvatskog sabora započela je aktualnim prijepodnevom na kojem su predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović i ministri odgovarali na pitanja zastupnika.

Ukupno je postavljeno 40 pitanja iz različitih područja, od gospodarstva i financija, preko poduzetništva i obrta, do poljoprivrede i pravosuđa te obrazovanja i socijalne politike.

Upitan o dugu Hrvatske prema građanima srpske nacionalnosti koji su ostali bez kuća, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović naglasio je da će Vlada prema svim svojim građanima biti jednaka. „Činit ćemo sve da pomognemo. Znam da je onima koji su ostali bez ičega teško čekati, ali radimo na tome“, kazao je.

Na pitanje o zakonu o fiksiranju tečaja švicarskog franka na 6, 39 kuna, na rok od godine dana, i tvrdnji kritičara da se radi o vatrogasnoj, nedovoljnoj i parcijalnoj mjeri, premijer Milanović je naglasio je da Vladina reakcija na „slučaj franak“ nije vatrogasna, već odlučna mjera. „Vlada će u suradnji s HNB-om naći rješenje, garantira da će se naći način da se dodatno riješi problem, jer on nije gotov. Treba se osvrnuti i na problem kredita u eurima, pojasniti javnosti što to stvarno znači, razmisliti o mogućoj konverziji u kune, da se vidi je li to moguće“, kazao je. Predsjednik Vlade rekao je da nakon šest godina krize, banke i dalje dobro rade te da su im profiti veliki. „I neka budu profitne, ali ubuduće će se ta odgovornost dijeliti. U ove tri godine bio sam oprezan i pažljiv, birao riječi kad sam govorio o bankama i financijskim institucijama, svjestan da je njihova stabilnost važna. Dominacija ne dolazi u obzir“, zaključio je.

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić pojasnila je da je odluka Ustavnog suda o suspenziji Obiteljskog zakona donijela čitav niz problema djeci, štićenicima i roditeljima jer ne znaju kako će se odluke o alimentacijama i viđanju roditelja i djece izvršavati. „Svi smo ovdje zaduženi da štitimo prava građana“, istaknula je potpredsjednica Vlade i najavila da će Vlada uskoro u Sabor uputiti izmjene Obiteljskog zakona. „Ovim zakonom uštedjeli smo novce i donijeli direktne uštede za proračun“, kazala je.

Na pitanje može li se nakon šest godina krize reći da je Hrvatskoj krenulo nabolje bez optužbi za optimizam, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić naglasio je da će Vlada učiniti sve što je u njenoj domeni da se pozitivni trendovi nastave i u 2015. „Ovaj pristup gdje se svaka dobra vijest kroz legitimnu političku bitku pokušava obezvrijediti nije dobar za Hrvatsku. Bez nužnog optimizma i odgovornog odnosa nema rasta investicija i osobne potrošnje te novog zapošljavanja“, kazao je potpredsjednik Vlade.

Odgovarajući na pitanje o zakonu o stečaju potrošača, ministar pravosuđa Orsat Miljenić je kazao da je zakon u javnoj raspravi. „Očekujemo da će do kraja mjeseca ići na Vladu što znači da bi u veljači trebao biti u Saboru. Radi se o vrlo kompleksnom zahvatu u pravni sustav jer uvodimo institut koji u Hrvatskoj nikad nismo imali“, pojasnio je ministar. Ocijenio je da je osnovna poruka dužniku da se dug mora vratiti. „Ovo nije zakon koji će biti čarobni štapić, već zakon koji će dati priliku da krenu ispočetka, ali uz veliki napor i odricanja“, naglasio je, dodavši kako bi zakon mogao stupiti na snagu u svibnju.

Na pitanje o rafineriji u Sisku, predsjednik Vlade Milanović podsjetio je da je jučer primio predstavnike Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak. „MOL ima interese da preko Ine radi svoju prodaju. Tri godine pokušavamo naći zajednički jezik s MOL-om, a to ide jako teško", rekao je premijer.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina kazao je da je Program ruralnog razvoja izrađen na vrijeme. „Nisam pristao na svih 378 primjedbi iznesenih u opservacijskom pismu. Ni eura nismo izgubili iz programa ruralnog razvoja“, naglasio je ministar Jakovina i dodao kako očekuje ispunjenje programa od 70 do 80 posto.

Odgovarajući na pitanje mogu li umirovljenici s najnižim mirovinama očekivati povećanje mirovina, ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić kazao je da umirovljenici s najnižim mirovinama mogu očekivati usklađivanje mirovina s rastom troškova i povećanjem plaća. „U drugoj polovici 2015. očekujemo da će biti određeno usklađenje i za to su predviđena sredstva“, dodao ministar Mrsić i zaključio: „Mirovinski sustav štitimo i mirovine se redovito isplaćuju. Da nema socijalne države ne bi ni te mirovine bile ovolike“.

Ministar financija Boris Lalovac izvijestio je o odličnim učincima projekta fiskalizacije i rekao da se sada na dnevnoj razini može pratiti potrošnja. „Najveća potrošnja bila je za blagdan Velike Gospe, u danu je izdano deset milijuna računa, promet u „kešu“ bio je 100 milijuna eura“, kazao ministar Lalovac.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras govorio je o dobrom interesu obrtnika i poduzetnika za model plaćanja PDV-a po naplaćenom, a ne po izdanom računu. „Uvjeren sam da ćemo u nekoliko sljedećih dana, kada se kompletiraju svi podaci u Poreznoj upravi, imati preko 75 tisuća poduzetnika i obrtnika koji će odabrati ovaj model naplate“, izvijestio je ministar.
 
 

Pisane vijesti | Zoran Milanović