Premijer na Golom otoku: Važno je njegovati kulturu sjećanja. Bez istine nema pomirbe niti poštovanja prema žrtvama

  • Slika /Vijesti/2020/08 Kolovoz/23 kolovoz/HN20200823692696.jpg

U povodu obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, predsjednik Vlade Andrej Plenković na Golom otoku položio je vijenac kod spomen-ploče Vlade i zapalio svijeću na spomen-križu, obilježju stradalnicima logora.

„Danas smo na Golom otoku kako bismo odali počast žrtvama komunističkog režima, jednog od totalitarnih sustava koji je obilježio povijest 20. stoljeća, isto tako Hrvatske i hrvatskog naroda. Odajemo počast ne samo onima koji su ovdje završili nakon Informbiroa, nego i brojnim političkim zatvorenicima koji su u ondašnjoj kaznionici bili do potkraj 80-ih godina“, kazao je Plenković. 
 
Premijer je istaknuo da je važno njegovati kulturu sjećanja. „Bez istine nema niti svijesti niti poštovanja prema žrtvama, a u konačnici ni pomirbe u kontekstu svakog europskog naroda pa tako i hrvatskoga“, poručio je. 
 
Rekao je da je njegova želja bila da ove godine dođe na Goli otok, ali da nije prvi predsjednik Vlade koji ga je posjetio. „Prije dvije godine ovdje je bio i predsjednik Sabora, dapače spomen ploča Vlade datira od prije desetak godina, dolazila su često izaslanstva. Ove godine sam ga i osobno želio posjetiti i odati počast“, rekao je Plenković.
 
Dobro je da iskažemo poštovanje prema svim žrtvama
 
Predsjednik Vlade kazao je su današnji posjet Golom otoku i odlazak potpredsjednika Vlade Medveda i Miloševića u Grubore dvije odvojene stvari. 
 
„Ovdje smo na Europskom danu sjećanja u kontekstu totalitarnih sustava. Odlazak potpredsjednika Vlade Medveda s potpredsjednikom Miloševićem u Grubore drugog je karaktera. Odnosi se na zločine počinjene prije svega prema Hrvatima u Domovinskom ratu, ali nažalost i na nekoliko nedjela protiv građana srpske nacionalnosti u Hrvatskoj. Mislim da je dobro da iskažemo poštovanje prema svim žrtvama“, poručio je premijer Plenković. 
 
Uz predsjednika Vlade bili su ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i posebni savjetnik predsjednika Vlade Zvonko Kusić.



Pisane vijesti | Andrej Plenković