Premijer Plenković najavio popuštanje mjera – od 15. veljače kava za van, škole stranih jezika, teretane i kladionice

Slika /Vijesti/2021/veljača/11 veljače/15.jpg

Premijer Plenković najavio je danas popuštanje određenih epidemioloških mjera od 15. veljače, istodobno naglasivši da je još uvijek potreban izniman oprez i odgovorno ponašanje svih kako se epidemija koronavirusa ne bi proširila. Kazao je i da do kraja ožujka u Hrvatsku stiže još 600 tisuća doza cjepiva, poručivši da nema nikakvih prepreka da građani stariji od 65 godina prime cjepivo AstraZenece jer ono štiti od smrti, respiratora i težih simptoma bolesti.

Otvarajući današnju, 43. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na aktualne teme, posebno na trenutnu epidemiološku situaciju te procjenu Europske komisije o kretanju hrvatskoga gospodarstva.
 
Istaknuvši da se u Hrvatskoj nastavlja trend pada novozaraženih koronavirusom, kao i preminulih, premijer Plenković kazao je da je Hrvatska trenutno treća najbolja u EU po tjednom prosjeku broja potvrđenih slučajeva na milijun stanovnika.
 
Također, bilježimo peti najveći dvotjedni pad broja preminulih, dodao je.
 
Istodobno je istaknuo da smo i dalje u zimskim mjesecima, a još je najavljen i vrlo snažan val zahlađenja te je identificiran i britanski soj virusa u Hrvatskoj i mnoge europske zemlje, koje imaju znatno strože mjere, produžuju ih ili postrožavaju.
 
S druge strane, nakon početnih zastoja u isporukama, do kraja ožujka očekujemo veće količine cjepiva, što će nam omogućiti znatno bržu dinamiku cijepljenja, naglasio je predsjednik Vlade.
 
Do ožujka preko 600 tisuća novih doza cjepiva, AstraZenecino cjepivo štiti starije od smrti, respiratora i težih simptoma

Izvijestio je da je Hrvatska dosada dobila nešto više od 150 tisuća doza cjepiva, a do kraja ožujka očekujemo više od 600 tisuća doza, što znači da će moći procijepiti znatno veći broj građana nego dosada.
 
Premijer Plenković ovom je prigodom poručio hrvatskim građanima starije dobi, nakon razgovora i s predstavnicima umirovljenika, ali i predstavnicima kompanije AstraZeneca i epidemiolozima, da su sva tri cjepiva – i Pfizerovo i Modernino i AstraZenecino -  sto posto učinkovita protiv smrtnog ishoda bolesti, što je najbitnije, ali i težih kliničkih slika.
 
"Nema nikakvih prepreka da naši sugrađani stariji od 65 godina prime cjepivo AstraZenece. Dapače. U ovim okolnostima, s obzirom na dinamiku isporuke cjepiva, što veći broj ljudi koji su zdravstveno ugroženi, krhkoga zdravlja i starije dobi trebaju biti procijepljeni", naglasio je.
 
Govoreći potom o mjerama protiv širenja epidemije, kazao je da je Vlada proteklih dana pomno pratila epidemiološku situaciju i nakon analiza i razgovora sa Stožerom i epidemiolozima smatra da može donijeti nekoliko odluka koje će biti određeno popuštanje, ali i dalje uz veliku dozu opreza.
 
"Nema mjesta pretjeranom popuštanju niti ima prestanka odgovornog ponašanja svih građana", naglasio je. 
 
Relaksacija određenih mjera od 15. veljače, uz strogo poštovanje epidemioloških okvira
 
Tako se, najavio je premijer, od 15. veljače ugostiteljima koji pružaju uslugu pripreme i usluživanja jela, pića, napitaka i slastica omogućuje prodaja kave za van. Pritom mjere potpore koje vrijede za veljaču, vrijede za cijeli mjesec.
 
Zatim, otvaraju se teretane i fitness-centri uz strogo poštovanje epidemioloških mjera, zbog važnosti fizičke aktivnosti za zdravlje.
 
Također, djeci se omogućuje nastava u školama za strane jezike.
 
Na kraju, uz poštivanje epidemiološkoga okvira, otvorit će se kladionice, kasina i automat-klubovi.
 
Sve će te mjere, dodao je premijer, Stožer civilne zaštite sutra preciznije propisati i obrazložiti.
 
"Nastavit ćemo s praćenjem epidemiološke situacije, a iduće prolazno vrijeme bit će 1. ožujka. Vidjet ćemo što će se zbivati s novim sojevima, dinamikom kretanja broja novozaraženih, i donositi odluke koje su u funkciji zaštite zdravlja, ali i gospodarstva i poslovnih aktivnosti", poručio je premijer Plenković.
 
Procjene EK o hrvatskom gospodarstvu ohrabrujuće
 
Osvrnuo se potom na ekonomske prognoze Europske komisije.
 
Istaknuo je da je procjena rasta na razini cijele Unije podignuta za 1,1 posto.
 
"Procjena rasta za Hrvatsku poboljšana je za 0,7 posto, odnosno s -9,6 na - 8,9. Jasno je da je na to utjecao treći kvartal u kojem smo mi s obzirom na naše aktivnosti, dobru epidemiološku sliku i pravovremeno otvaranje osigurali puno bolju turističku sezonu, osobito kada je riječ o priljevu stranih gostiju u odnosu na druga turistička tržišta unutar Europske unije", kazao je premijer.
 
Unija bi, prema procjenama Komisije, u 2021. trebala rasti 3,7 posto, a Hrvatska 5,3 posto. Dodao je da se Hrvatska, uz Francusku i Španjolsku, svrstava među one države članice koje očekuju najveći rast.
 
"To je ohrabrujuća poruka – manji pad od očekivanog u prošloj godini i među tri zemlje s projiciranim najvećim rastom u 2021. godini", istaknuo je predsjednik Vlade.
 
Dodao je i da je procjena rasta za Hrvatsku u 2022. 4,6 posto, a Unija 3,9 posto.
 
"Ove su procjene su na tragu onih procjena Ministarstva financija i Vlade. Na određeni su način očekivane, ali istodobno i ohrabrujuće s obzirom na godinu koja je pred nama", poručio je.
 
Tri najvažnija aspekta suradnje Hrvatske i Kine
 
Od ostalih je aktivnosti izdvojio sastanak na vrhu Kina+17 koji je održan prije nekoliko dana.
 
U tom je kontekstu istaknuo tri najvažnija aspekta za Hrvatsku.
 
Prvi je projekt Pelješkoga mosta, kojeg je ocijenio amblematičnim primjerom suradnje Hrvatske i Kine.
 
Drugi je suradnja u području poljoprivrede, osobito kada je riječ o izvozu hrvatskih poljoprivrednih proizvoda na kinesko tržište.
 
Treći element je kontinuirana suradnja u pogledu medicinske zaštitne opreme koja je bila presudna za sve službe koje su je trebale tijekom pandemije Covida-19.

224 milijuna kuna za hrvatski sport u olimpijskoj godini

Na kraju uvodnog obraćanja, predsjednik Vlade podsjetio je na Odluku o dodjeli financijskih sredstava krovnim hrvatskim sportskim udruženjima na temelju koje su potpisani ugovori u vrijednosti od 224. milijuna kuna, kojima će Ministarstvo turizma i sporta u 2021. godini financirati dio javnih potreba u sportu.

Ugovore je potpisala ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac s pet krovnih udruženja – Hrvatskim olimpijskim odborom, Hrvatskim paraolimpijskim odborom, Sportskim savezom gluhih, Hrvatskim akademskim sportskim savezom i Hrvatskim školskim sportskim savezom.

"Ova će sredstva omogućiti nacionalnim sportskim savezima organizaciju i pripremu natjecanja za olimpijski program za Tokio", poručio je predsjednik Vlade dodavši da će hrvatski vaterpolisti već u nedjelju prvi imati priliku izboriti svoje sudjelovanje na Olimpijskim igrama.



Pisane vijesti | Andrej Plenković