Premijer Plenković o obnovljenom samostanu za potrebe studija: To je prava poruka za Makarsku i Dalmaciju

  • Slika /Vijesti/2023/Veljača/4 veljače/FoJJGmlWAAEs07W.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u Makarskoj na svečanosti otvaranja obnovljenog Franjevačkog samostana za potrebe studija Hotelijerstva i gastronomije splitskog Sveučilišta, na kojem će moći studirati 150 studenta.

Premijer Plenković je istaknuo je kako se ovim studijem u Makarskoj obnavlja visoko obrazovanje koje je u Makarskoj bilo prije 300 godina.

"Ovaj studij je prava poruka za Makarsku i Dalmaciju", poručio je Plenković i istaknuo kako njegova Vlada ulaže u obrazovnu infrastrukturu toliko da se teško itko može sjetiti tolikih ulaganja.

"Mi smo u fazi provedbe operativnog programa ulaganja oko milijardu eura u predškolsko obrazovanje to jest vrtiće", rekao je. Najavio da će uskoro biti raspisan "veliki natječaj za obnovu škola".

Cilj naše obrazovno politike je jednosmjenski sustav

"Cilj naše obrazovno politike je jednosmjenski sustav obrazovanja u školama", kazao je predsjednik Vlade i pri tome podsjetio da učenici imaju besplatne knjige, obroke i prijevoz.

Premijer Plenković pohvalio je splitsko Sveučilište zbog dobrog rejtinga na međunarodnim listama sveučilišta.

Na svečanosti je nazočio i gradonačelnik Makarske Zoran Paunović koji je rekao kako je danas velik dan za Makarsku jer postaje studentski grad. Spomenuo je i zasluge splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Boban i bivšeg gradonačelnika Jure Brkana.

"Moram biti iskren i reći da oni imaju velike zasluge za ovaj studij u Makarskoj", kazao je Paunović i dodao kako postoje stvari za koje nisu potrebne "političke boje".

Obnoviteljski radovi na zgradi Franjevačkog samostana koštali su više od milijun eura, a na raspolaganju studija Hotelijerstva i gastronomije je oko 800 metra četvornih površine na tri etaže s pet predavaonica.

Uz predsjednika Vlade na svečanom otvorenju bili su i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs te ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Na studiju Hotelijerstva i gastronomije u Makarskoj trenutačno studira 100 studenata.

Demografska revitalizacija - jedan od prioriteta za ovo desetljeće

Premijer je u Makarskoj rekao da je do izbora ostalo još godinu i pol dana i da HDZ ima svoj plan. Plan im je da efekti globalne krize što manje dohvate Hrvatsku, da se ubrza proces obnove u Zagrebu i na Banovini te osigura gospodarski rast
.
"Jutros smo bili u Mostaru i evocirali što smo u samo godinu dana napravili za Hrvate u BiH i to ne politikom antagoniziranja drugih naroda u BiH s Hrvatima vrijeđajući ih, nego obrnuto - politikom dijaloga, ali asertivnog promoviranja hrvatskih interesa prema svima. BiH je dobila kandidatski status za članstvo u EU, a mi ćemo kroz koji mjesec organizirati zajedničku sjednicu Vlade s Vijećem ministara BiH", kazao je premijer Plenković.

Najavio je da će se Vlada, Sabor i HDZ baviti s trima temama budućnosti. Prva će biti energetika i klimatske promjene. Glavna tema budućnosti planeta i kontinenta i Hrvatske, kazao je Plenković i nastavio da ta tema određuje sve i glavna je globalna tema. Druga je tema digitalna transformacija, a treća najvažnija tema opstanka hrvatskog naroda će biti demografska revitalizacija.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Andrej Plenković