Premijer Plenković od novih ministara očekuje maksimalan angažman

Slika /Vijesti/2019/07 srpanj/17 srpnja/HN20190717212373.jpg

Na večerašnjoj konferenciji za medije, predsjednik Vlade Andrej Plenković predstavio je nove članove Vlade u okviru njene rekonstrukcije koja je dobila potporu HDZ-a i parlamentarne većine, istakavši da će nova kadrovska rješenja biti osvježenje u radu Vlade.

"S obzirom na to da je taj proces podrazumijevao jednu ozbiljnu i veću rekonstrukciju Vlade, konzultacije koje sam provodio proteklih dana iznjedrile su prijedloge koje su danas podržali Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a, kao i svi predstavnici političkih stranka u parlamentarnoj većini", rekao je premijer Plenković.

Premijer je pojasnio da je uobičajeno da se na kraju treće i početkom četvrte godine mandata naprave određene promjene, koje će omogućiti Vladi da bez ikakvih opterećenja nastavi provedbu Programa te brojne druge aktivnosti koje se odnose na rast hrvatskog gospodarstva, jačanje solidarnosti u hrvatskom društvu, smanjivanje polariziranosti i tenzija u društvu te opravdanje povjerenja dobivenog na izborima 2016. godine. Naglasio je da će kruna tih aktivnosti biti predsjedanje Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine.

"Upravo na tim postavkama je i koncipirana ova rekonstrukcija Vlade", dodao je Plenković.

Novi potpredsjednici i ministri

Najavio je da će za nove potpredsjednike Vlade Saboru predložiti ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i ministra financija Zdravka Marića.

Gordan Grlić Radman, veleposlanik u Njemačkoj i dugogodišnji diplomat, predlaže se za novog ministra vanjskih i europskih poslova.

Marija Vučković, dosadašnja državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede koja je predano radila na ispunjavanju svih ciljeva koji se tiču poljoprivredne politike, ruralnog razvoja i ribarstva, predlaže se za novu ministricu poljoprivrede.

Josip Alardović, koji je trenutno ravnatelj Hrvatskoga zavoda za mirovinsko osiguranje, predlaže se za novog ministra rada i mirovinskoga sustava.

Ivan Malenica, pravnik i dosadašnji dekan Veleučilišta u Šibeniku, predlaže se za novog ministra uprave.

Vesna Bedeković, saborska zastupnica, koja je bila dekanica Veleučilišta u Virovitici, predlaže se za novu ministricu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Mario Banožić, ekonomist, koji je trenutno predstojnik Ureda državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji, predlaže se za novog ministra državne imovine.

Marko Pavić, dosadašnji ministar rada i mirovinskoga sustava,  predlaže se za ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Novi državni tajnici

Premijer Plenković kazao je da će Vlada sutra imenovati i troje novih državnih tajnika.

Nikolina Brnjac, dosadašnja državna tajnica u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture postat će nova državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova i bit će zadužena za EU u tom Ministarstvu. "Bit će osoba koja će imati najveći angažman tijekom hrvatskog predsjedanja Europskom unijom i u komunikaciji hrvatske Vlade prema Europskom parlamentu i obavljanju različitih trijaloga kada je riječ o pojedinim zakonskim aktima", dodao je.  

Sanja Putica, saborska zastupnica i potpredsjednica Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, postat će državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Josip Bilaver, dosadašnji pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture, bit će novi državni tajnik u tom ministarstvu.

Zahvala dosadašnjim ministrima

"Od svih ministrica i ministara očekujem maksimalan angažman u ispunjavanju ciljeva i realizaciji Programa Vlade. Pred nama je još dosta rada. Cilj je da neopterećeni krenemo u realizaciju svega onoga što je važno za dobrobit hrvatskog društva i naših građana", poručio je Plenković.

Na kraju svoga obraćanja predsjednik Vlade zahvalio je Mariji Pejčinović Burić, Tomislavu Tolušiću, Nadi Murganić, Gabrijeli Žalac, Goranu Mariću i Lovri Kuščeviću na dosadašnjem angažmanu u Vladi.
 
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković