Premijer Plenković uručio domovnicu najtrofejnijem treneru u povijesti američkog nogometa Billu Belichicku

  • Slika /Vijesti/2024/Lipanj/03_lipnja/VRH_9283.jpg

"Gospodin Belichick je u Americi u sportskom smislu dosegnuo vrhove vrhova osvojivši osam Super Bowla", istaknuo je premijer Plenković dodajući da je američki nogomet najpopularniji sport u SAD-u, a njegovo finale, odnosno Super Bowl, najgledaniji sportski događaj. Činjenica da je najbolji trener američkog nogometa Hrvat, dodao je, svima je veliki ponos i zadovoljstvo. "Posebno smo cijenili da je gotovo uvijek dao do znanja, što u izjavama, što u određenim simbolima, da je hrvatskoga podrijetla i da se ponosi domovinom njegovih djedova i svojim obiteljskim korijenima", poručio je.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uručio je danas domovnicu u povodu stjecanja hrvatskog državljanstva hrvatsko-američkom NFL treneru Billu Belichicku, najtrofejnijem treneru u povijesti američkog nogometa.
 
Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministar turizma i sporta Tonči Glavina.
 
Predstavljajući gospodina Belichicka, premijer Plenković istaknuo su njegovi baka i djed iselili u Sjedinjene Američke Države iz Draganića krajem 19. stoljeća.
 
Kao i brojni drugi Hrvati tada, tradicionalno u Pennsylvaniji, živjeli su od svoga rada i nastojali se integrirati u američko društvo, uz puno muke, truda i trpljenja za dobrobit svoje djece i unuka, kazao je predsjednik Vlade.
 
Bill Belichick u sportskom smislu dosegnuo je vrhove vrhova osvojivši osam Super Bowla
 
"Gospodin Belichick je u Americi u sportskom smislu dosegnuo vrhove vrhova osvojivši osam Super Bowla", istaknuo je dodajući da je američki nogomet najpopularniji sport u SAD-u, a njegovo finale, odnosno Super Bowl, najgledaniji sportski događaj.
 
Činjenica da je najbolji trener američkog nogometa Hrvat, dodao je predsjednik Vlade, svima je veliki ponos i zadovoljstvo.
 
"Posebno smo cijenili da je gotovo uvijek dao do znanja, što u izjavama, što u određenim simbolima, da je hrvatskoga podrijetla i da se ponosi domovinom njegovih djedova i svojim obiteljskim korijenima", poručio je.
 
Zahvalio je hrvatskom košarkaškom reprezentativcu Damjanu Rudežu te producentu Peteu Radovichu što su pomogli dolazak gospodina Belichicka i što će sudjelovati na sportsko-medijskom festivalu u Zadru.
 
Danas će gospodin Belichick biti poseban gost Hrvatske nogometne reprezentacije na pripremnoj utakmici za Europsko prvenstvo u Rijeci.
 
"Zadovoljstvo mi je uručiti gospodinu Belichicku hrvatsku domovnicu, kao potvrdu hrvatskoga državljanstva",  kazao je premijer Plenković.
 
Belichick: Velika je čast primiti domovnicu, volim Hrvatsku!
 
Bill Belichick zahvalio je na domovnici istaknuvši da se radi o velikoj časti te da je sretan što je ovdje, u Hrvatskoj.
 
Govoreći o svom podrijetlu, kazao je da je njegov otac odrastao u kućanstvu u kojem se govorio samo hrvatski jezik, s obzirom da njegovi djed i baka, koji su emigrirali u Sjedinjene Američke Države, nisu govorili engleski jezik.
 
"Od svog oca i njegovih roditelja stekao sam svoju radnu etiku i naučio mnoge lekcije čiji je temelj postavljen ovdje u Hrvatskoj", istaknuo je.   
 
Dodao je kako ponosno nosi hrvatsku zastavu na znački na reveru u svakoj prilici u kojoj to može, a što je nedavno dopušteno i u NFL-u.
 
"Volim Hrvatsku!", poručio je, a premijeru Plenkoviću uručio je loptu američkog nogometa.Pisane vijesti