Premijer Plenković: Vlada normalno nastavlja svoje aktivnosti. Okrenuti smo rješavanju ključnih problema u društvu

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković ustvrdio je danas da Vlada normalno nastavlja svoje aktivnosti te kazao kako će na prvoj sjednici Hrvatskoga sabora, nakon lokalnih izbora, predstaviti rekonfiguriranu parlamentarnu većinu i nove ministre.

„Okrenuti smo ključnim problemima u hrvatskom društvu“, naglasio je predsjednik Vlade, među kojima je rješavanje krize u najvažnijoj hrvatskoj kompaniji Agrokoru.
  
„Naš je cilj zadržati radna mjesta, što smo učinili, isplatiti plaće zaposlenicima, platiti potraživanja prema dobavljačima, od najvećeg do obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, uvjeriti banke da daju novu, svježu likvidnost. Vlada je svojim aktivizmom spriječila gospodarski i financijski tsunami koji bi se odrazio na sve u Republici Hrvatskoj, ali i na neke druge susjedne zemlje. To se dogodilo zahvaljujući našoj odgovornosti i odvažnosti. Na tom tragu nastavljamo upravljati ovom krizom“, istaknuo je.
 
Osvrnuo se na snižavanje rejtinga Agrokoru, o čemu je danas izvijestila agencija Standard& Poor's. Rekao je da će proces stabilizacije Agrokora, prema odredbama Zakona o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja, trajati godinu dana.
 
Dodao je da se radi na osiguranju nove likvidnosti, ali i naglasio da će trebati određeno vrijeme kako bi rejting agencije vidjele kontinuitet angažmana, ne samo Vlade već i renomiranih savjetnika koji su odabrani da pomognu u tom procesu.
 
Upozorio je da se proces restrukturiranja ovako velike kompanije ne može odviti preko noći. 
 
„To nije ništa neuobičajeno, a ono što je bitno je ljudi dobivaju plaće, da kompanije funkcioniraju, da generiraju nove prihode. Zakon je omogućio da se osigura mirovanje starih potraživanja, a njihovi prihodi i nova likvidnost omogućuju funkcioniranje kompanije“, poručio je.
 
Predsjednik Vlade u potpunosti je otklonio insinuacije o političkoj korupciji i trgovini, vezane uz razgovore sa zastupnikom Željkom Glasnovićem. 
 
Pojasnio je kako je Glasnović izabran u 11. izbornoj jedinici, a riječ je o čovjeku koji jako brine o tome kakav je tretman Hrvata izvan Hrvatske i bitne su mu teme koje se odnose na mirovine pripadnika HVO-a.
 
Podsjetio je da je to pitanje regulirano međudržavnim sporazumom te da postoji odluka Vlade da se temeljem tog sporazuma krene u isplatu onih mirovina koje nisu bile isplaćene od 2007. godine. Naglasio je, prema tome, da je riječ o procesu koji se ionako odvija.
 
Najavio je da će uskoro biti finaliziran Zakon o hrvatskim braniteljima, koji je u izradi godinu dana.  Podsjetio je da je već porezna reforma smanjila porezno opterećenje za mirovine. Dodao je da je rasprava u Hrvatskom saboru o Hrvatima izvan Hrvatske tema koja zanima sve. 
 
„Tretman Hrvata izvan Hrvatske bitan je za njega, ali i za mene kao predsjednika Vlade. Želimo strukturirati i organizirati doprinos hrvatskih gospodarstvenika koji žive u dijaspori da nam pomogne u gospodarskom razvoju. Prema tome, to su politički dogovori“, poručio je Plenković.

Pisane vijesti