Premijer ponovo apelirao na prekid štrajka i povratak djece u školu, danas očekuje rješenje

„Drago mi je da smo danas pustili u rad veliki projekt Centra dijeljenih usluga, vrijedan više od 360 milijuna kuna“, rekao je danas predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon puštanja u rad servisa Centra dijeljenih usluga te obilježavanja 55. obljetnice tvrtke APIS IT.

Premijer je dodao da će se do 2023. godine objediniti svi podaci i usluge na razini države te će APIS, koji ima već 55 godina tradicije i važnu ulogu u pogledu digitalne transformacije Hrvatske, dobro predvoditi tu zadaću, uz podršku Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva i Ministarstva uprave, koje ima zadaću da provodi kvalitetnu i učinkovitu digitalnu transformaciju javne uprave.

„Narasli smo za četiri mjesta po Unijinom Izvješću o DESI indeksu, a godine 2018. i 2019. pokrenuli smo više od 40 projekata digitalizacije vrijednih 1,3 milijarde kuna“, nastavio je premijer i istaknuo da je termin za digitalnu revoluciju - 4. industrijska revolucija. „Mislim da nemamo dileme, a niti alternative, nego da lovimo korak s najboljima, a ovo je put prema tome“, zaključio je premijer.

Predsjednik Vlade komentirao je i štrajk prosvjetnih radnika i kazao da je pravo na štrajk jedno od prava koje građani mogu i imaju pravo koristiti te tu ne postoji ništa sporno. „Što se tiče poruke o važnosti obrazovanja, ne samo da smo je čuli, nego je i znamo“, nastavio je premijer Plenković i podsjetio da je proračun Ministarstva znanosti i obrazovanja 18, 3 milijarde kuna te da nikada u povijesti Republike Hrvatske nije uloženo više sredstava za obrazovanje i znanost.

Premijer je ponovio važnost reforme obrazovanja i dostojanstva nastavnika, te ponovno apelirao na sindikate i vođe sindikata da vode računa o tome da bi bilo dobro da djeca što prije krenu u školu.

„Dijalog je stalan, dijalog će biti i danas nakon prosvjeda“, nastavio je premijer Plenković. Podsjetio je da je u dosadašnjem dijelu mandata plaća povećana za 11,5 posto te će se povećati za još 6 posto, a kroz Temeljni kolektivni ugovor plaća i učiteljima i profesorima povisit će se za 18,3 posto.

„Mislim da imamo rješenje, ono ide za ciljem da nam djeca idu u školi, da nastavnici budu zadovoljni i da ova priča završi na način da svi možemo kazati da smo unaprijedili sustav”, rekao je premijer i poručio kako očekuje da će se to rješenje naći danas.

Pisane vijesti | Andrej Plenković