Premijer razriješio Kujundžića: Vlada ima puno zadaća, resor zdravstva zahtijeva potpuni fokus ministra

Slika /Vijesti/2020/01 siječanj/28 siječnja/Foto-6.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković dao je izjavu za medije nakon sudjelovanja na konferenciji Energetika 2020 – Green New Deal za Hrvatsku, koja se u organizaciji Jutarnjeg lista održava u hotelu Esplanade u Zagrebu.

Sućut obiteljima poginulih časnika Hrvatske vojske Marina Klarina i Tomislava Baturine

Predsjednik Vlade najprije je izrazio sućut obiteljima časnika Hrvatske vojske Marina Klarina i Tomislava Baturine, tragično poginulim u padu helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

"To je veliki gubitak za Hrvatsku vojsku, za naše zrakoplovstvo. Žao nam je da se dogodio ovaj tragični incident. Vjerujemo da će povjerenstvo koje je oformio potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević  u sljedećim danima pronaći uzroke ove tragedije", kazao je Plenković.

Nakon konzultacija, sutra ću predložiti novog ministra

Premijer je također novinarima kazao da je danas razriješio ministra zdravstva Milana Kujundžića.

"Jučer smo obavili razgovor, imao je prigodu objasniti javnosti cijeli kontekst tema koje se vežu uz  njega. Ministarstvo zdravstva je bitno ministarstvo, i odgovornosti koje u ovom trenutku imamo i kao predsjedajuća Vijećem Europske unije i kao zemlja koja se zajedno s drugima, mora pripremiti za obranu od ove šireće epidemije coronavirusa, zahtijeva puni fokus ministra na te teme. U ovom trenutku, ministar je prije svega bio fokusiran na pojašnjavanje pojedinih tema koje u biti nemaju nikakve veze niti s resorom zdravstva, niti s onim što on radi i zato sam odlučio da ga razriješim'', poručio je Plenković.

Dodao je da će se Kujundžić vratiti u Hrvatski sabor i imati prigodu objasniti sve detalje koji se odnose na njegovu imovinu, a on će nakon provedenih konzultacija sutra predložiti novog ministra zdravstva.

Upitan je li mu bivši ministar Kujundžić predočio dokumentaciju o svom slučaju, Plenković je kazao da nije. "On je te papire predočio javnosti, mi smo razgovarali, tu smo u Vladi već više od tri godine. Ovo su teme koje on sam mora pojasniti, nema nikakve potrebe da rad Vlade na bilo koji način bude u javnosti opterećen temama koje nas defokusiraju sa bitnoga, poput, recimo, Konferencije na kojoj smo  danas", ocijenio je.

Na upit novinara o mogućim nasljednicima čija su se imena pojavila u medijima, predsjednik Vlade ponovio je da će to znati nakon konzultacija i zamolio za malo strpljenja.

Bitno je da Vlada normalno radi svoj posao

"Bitno je da Vlada radi normalno svoj posao, za to smo ovdje. Ove situacije su neke okolnosti za koje nisam niti znao, niti mogu znati, niti je to bio predmet mog interesa, niti su to informacije o kojima sam ikad prije s njim razgovarao. Ono što je meni bitno je da Vlada funkcionira, imamo puno  zadaća i ne želim na bilo koji način opterećivati rad Vlade pa i moje vrijeme u krajnjoj liniji koje je dosta prenapregnuto obavezama, s onim što su teme cijele ove priče koju pratimo proteklih nekoliko dana.

Novinare je zanimalo što je premijeru najspornije u obrazloženjima bivšega ministra: "Nije važno više, dakle, razriješen je", odgovorio je Plenković.

Dodao je da ga zabrinjava fenomen, osobito izražen u mandatu ove Vlade,  da se toliko jako krene aktivnostima medija tresti ministre, tako da je fokus rada Vlade na neki način više  u nekom obrambenom stavu, umjesto da je proaktivan, jer Vlada rješava probleme hrvatskoga društva, uključujući zdravstvo.

,,Taj fenomen živim već tri i pol godine. Bilo je svega i prije, ali baš ovoliko toga nije bilo''.

Na pitanje je li potrebna bolja kontrola ministara na samom početku, predsjednik Vlade je podsjetio da ministri ne prolaze sigurnosne provjere. 

"Sada kad sve ovo skupa gledam, možda bi to trebalo i vratiti, jer vrlo je teško ove podatke koji se pojavljuju, bilo kome racionalno, na bilo koji način provjeravati. Jednostavno, nemam mehanizama da bih to mogao odraditi, nemam uvjete da gledam što tko radi u poreznoj upravi,  to nije moj posao",
zaključio je.

Pisane vijesti | Andrej Plenković