Premijer Sanader: Godina obilježena iznimnim vanjskopolitičkim aktivnostima

Godinu 2005. obilježile su iznimne vanjskopolitičke aktivnosti Hrvatske budući da se Vlada usredotočila na početak pregovora s Europskom unijom, izjavio je u utorak u Rigi hrvatski premijer Ivo Sanader, razgovarajući s novinarima nakon susreta s latvijskim kolegom Aigarsom Kalvitisom.

RIGA, 6. prosinca 2005. (Hina) - Godinu 2005. obilježile su iznimne vanjskopolitičke aktivnosti Hrvatske budući da se Vlada usredotočila na početak pregovora s Europskom unijom, izjavio je u utorak u Rigi hrvatski premijer Ivo Sanader, razgovarajući s novinarima nakon susreta s latvijskim kolegom Aigarsom Kalvitisom.

"Ovo je bila godina iznimnih vanjskopolitičkih aktivnosti, što je i normalno, jer smo se koncentrirali na početak pregovora s EU. U proljeće kada su odgođeni pregovori trebalo je pojačati diplomatske aktivnosti i mi smo to učinili, uz rizik da mi netko u Hrvatskoj predbaci da sam često bio u inozemstvu i lobirao za Hrvatsku", rekao je Sanader odgovarajući na novinarsko pitanje kako ocjenjuje ovu godinu na vanjskopolitičkom planu.

"Pa što je drugo i posao predsjednika Vlade nego uz unutrašnju politiku, jačanje gospodarstva i bolji standard hrvatskih građana, afirmirati i Hrvatsku. Mislim da je svatko onaj tko može pridonijeti tome dobrodošao. U tom smislu s velikim zadovoljstvom možemo pogledati unatrag", istaknuo je Sanader. "Ova je godina velikih vanjskopolitičkih uspjeha Hrvatske i siguran sam da je trebalo doći i uzvratiti posjete prijateljima, poput baltičkih država", dodao je.

Premijer je najavio da će sudjelovati i na summitu Europske unije u Bruxellesu 15. prosinca.

Upitan hoće li hrvatska Vlada produljiti stand-by aranžman s MMF-om, Sanader je rekao da se to pitanje razmatra i da će vjerojatno biti donesena odluka o produljenju. Kako je najavio, idućih dana u Zagreb će doći izaslanstvo MMF-a.

"Ne mogu reći koja će biti naša konačna odluka. Ja ću osobno zagovarati produljivanje stand-by aranžmana".

Govoreći o britanskom prijedlogu proračuna EU-a, Sanader je rekao da Hrvatska pažljivo prati što se događa unutar EU-a, ali da su joj sada najvažniji pregovori i to "kvalitetni i brzi". Dodao je da se RH ne miješa u raspravu o proračunu.

Sanader je popodne završio posjet Latviji susretima s predsjednicom države Vairom Vike-Freibergom i predsjednicom parlamenta Ingridom Udre.



Pisane vijesti