Riga: Sanader i Polančec razgovarali o gradnji 10 tankera za Latviju

Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader i njezin potpredsjednik zadužen za gospodarstvo Damir Polančec u utorak su u Rigi s latvijskim kolegama razgovarali o mogućoj gradnji deset tankera u riječkom brodogradilištu 3. maja za latvijskog naručitelja.

RIGA, 6. prosinca 2005. (Hina) - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader i njezin potpredsjednik zadužen za gospodarstvo Damir Polančec u utorak su u Rigi s latvijskim kolegama razgovarali o mogućoj gradnji deset tankera u riječkom brodogradilištu 3. maja za latvijskog naručitelja.

Sanader je nakon susreta s latvijskim kolegom Aigarsom Kalvitisom, govoreći o gospodarskoj suradnji dviju zemalja, najavio da je "dobar posao na vidiku", a radi se o gradnji 10 tankera za latvijskog naručitelja. Prema njegovim riječima, taj projekt, koji je još u fazi dogovaranja, ima punu potporu hrvatske Vlade.

Potpredsjednik hrvatske Vlade zadužen za gospodarstvo Damir Polančec sudjelovao je ranije u utorak na hrvatsko-latvijskom gospodarskom forumu u Rigi u organizaciji latvijske gospodarske komore.

"Vrlo sam zadovoljan iskazanim interesom, ali moram isto tako reći da ne mogu biti zadovoljan razinom naše trgovačke razmjene", rekao je Polančec novinarima.

U prvih devet mjeseci ove godine razmjena je iznosila 4 milijuna dolara, a samo dvije hrvatske tvrtke, Končar i Podravka, imaju svoja predstavništva u Rigi.

Imamo mnogo više mogućnosti za suradnju, rekao je Polančec i istaknuo da je danas razgovarao o velikom projektu - gradnji tankera za latvijske naručitelje u riječkom brodogradilištu 3. maj.

Nakon susreta dvojice premijera Kalvitis je naglasio da Latvija podržava Hrvatsku na njezinu putu prema Europskoj uniji i očekuje da će RH postati punopravnom članicom te europske integracije 2009. godine. Dodao je također da Latvija podupire hrvatsko članstvo u NATO-u.

Odnosi između Latvije i Hrvatske vrlo su dobri i dalje se razvijaju, kazao je. Dvije zemlje imaju blisku suradnju u mnogim područjima, nastavio je Kalvitis, kao što su pitanja europskih integracija, a bilateralni odnosi su vrlo dinamični, posebice zadnjih godinu dana. Također je rekao da je Hrvatska sve popularnije turističko odredište za Latvijce.

Sanader, koji boravi u dvodnevnom uzvratnom službenom posjetu Rigi, podsjetio je da je Latvija bila među prvim zemljama koje su priznale RH, a Kalvitis jedan od najčvršćih zagovaratelja otvaranja pregovora između Hrvatske i EU. On je zahvalio latvijskom premijeru na potpori i rekao da je RH zainteresirana za iskustva te zemlje u pregovorima s EU i provedbi reformi.

Sanader je istaknuo i važnost kulturne suradnju između dviju zemalja i rekao da je prigodom ovog posjeta hrvatski ministar kulture Božo Biškupić dogovorio sa svojom latvijskom kolegicom intenzivni program suradnje.

Hrvatski premijer Sanader također će se sastati s latvijskom predsjednicom Vairom Vike-Freibergom i predsjednicom parlamenta Ingridom Udre, a nakon tih susreta otputovat će u Zagreb kasnije poslijepodne.



Pisane vijesti