Premijer Sanader govorio na međunarodnom skupu u Grazu posvećenom jugoistočnoj Europi

Hrvatski premijer Ivo Sanader sa suradnicima sudjelovao je u srijedu poslije podne u Grazu na međunarodnom skupu posvećenom jugoistočnoj Europi na kojem je sudjelovalo više od tisuću sudionika, uglednika iz političkog i gospodarskog života Austrije i država jugoistočne Europe a na kojem je izražena snažna potpora hrvatskom putu u EU.

GRAZ, 7. rujna 2005. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader sa suradnicima sudjelovao je u srijedu poslije podne u Grazu na međunarodnom skupu posvećenom jugoistočnoj Europi na kojem je sudjelovalo više od tisuću sudionika, uglednika iz političkog i gospodarskog života Austrije i država jugoistočne Europe a na kojem je izražena snažna potpora hrvatskom putu u EU.

Govoreći o temi "Hrvatska na putu u EU - perspektive, prilike, rizici", premijer Sanader izrazio je nadu da će RH do 2009. sudjelovati na europskim izborima kao punopravna članica EU.

"Siguran sam da će predstojeće izvješće Radne skupine biti pozitivno i da će Ministarsko vijeće donijeti pozitivnu odluku o početku pristupnih pregovora", rekao je Sanader. Dodao je da akcijski plan hrvatske Vlade već donosi rezultate te izrazio nadu da će ih radna skupina EU znati vrednovati.

"Nije važno samo ono što kaže haška tužiteljica Carla del Ponte nego i mišljenje drugih članica EU kao i Hrvatske", izjavio je premijer Sanader i dodao da Hrvatska nije gubila vrijeme proteklih šest mjeseci već ga je iskoristila za provedbu reformi i usklađivanje zakona.

Početak pristupnih pregovora bit će najbolji motiv za nastavak reforme, rekao je Sanader.

Hrvatski premijer izrazio je optimizam glede budućnosti jugoistočne Europe, ali je naglasio da će europska perspektiva zemalja regije ovisiti o brzini ispunjavanja kriterija i standarda.

Osvrnuvši se na odnose EU i Turske, Sanader je rekao da se ne želi u to miješati, dodavši da će mu biti teško objasniti ako do kraja godine Hrvatska ne počne pristupne pregovore a netko drugi u tome uspije.

Na novinarski upit o odnosima Hrvatske i Slovenije, Sanader je odgovorio da se treba zajednički zatražiti arbitraža.

"Hrvatska i Slovenija su dvije prijateljske države. Ono što nas veže i što nam je zajedničko daleko je važnije nego nekoliko otvorenih pitanja. Arbitraža je znak zrelosti jer je to legitimni diplomatski mehanizam. Ako su to mogle raditi neke druge države, primjerice Amerika i Kanada ili Njemačka, Danska i Nizozemska zašto to ne bi učinile Hrvatska i Slovenija, i to s obvezom da se priznaju rezultati arbitraže", rekao je Sanader.

Bivši europski povjerenik za poljoprivredu Franz Fischler naglasio je na skupu da ne može zamisliti da pregovori s Hrvatskom ne počnu kad i pregovori Turske i EU. Dodao je da je Hrvatska gospodarski puno razvijenija i od nekih zemalja kandidata za EU. Fischler je izrazio nadu da će se riješiti problem s Haškim sudom jer je riječ "ne o pravnom nego o političkom problemu".

Također je naglasio da se Austrija snažno zauzima za to da pristupni pregovori počnu što prije te izrazio nadu da će druge članice EU uvidjeti da je Hrvatska država "s perspektivama i da više ne treba sjediti u čekaonici".

"Hrvatska ima ključnu ulogu u daljnjoj stabilizaciji regije te je upravo stoga potrebna EU", rekao je Franz Kerber direktor Uprave Steiernaerkische Sparkasse, organizatora konferencije u Grazu.



Pisane vijesti