Premijer Sanader: Hrvatska i Slovenija svoje prijateljstvo neće temeljiti na trgovanju teritorijem

Predsjednik Vlade RH dr. Ivo Sanader izjavio je danas - na upit novinara u Splitu razmišlja li o mogućim ustupcima Sloveniji u vezi s neriješenim pitanjima dviju država

SPLIT, 19. kolovoza 2007. (Hina) - Predsjednik Vlade RH dr. Ivo Sanader izjavio je danas - na upit novinara u Splitu razmišlja li o mogućim ustupcima Sloveniji u vezi s neriješenim pitanjima dviju država - kako to ne dolazi u obzir, istaknuvši da su Hrvatska i Slovenija "dvije prijateljske i bliske zemlje koje svoje prijateljstvo neće temeljiti na trgovanju teritorijem".

"Ne znam kako netko može govoriti o mogućim ustupcima Sloveniji kada je poznato stajalište Vlade, a to je da nećemo trgovati, kupovati ili prodavati svoj teritorij", dodao je.

Premijer Sanader ponovio je kako će se krajem idućeg tjedna sastati sa slovenskim premijerom Janezom Janšom na marginama Međudržavne konferencije na Bledu, te s njim razmijeniti mišljenja o prijepornim pitanjima dviju država.

"Uz to ću sazvati i sastanak predsjednika hrvatskih parlamentarnih stranaka kako bismo postigli konsenzus o odgovoru na rješenja koja nudi Slovenija", naglasio je premijer Sanader, dodavši kako je hrvatsko stajalište poznato.

"A to je" - dodao je premijer - "da spor riješi međunarodni sud za prava mora u Hamburgu što mi predlažemo, dok Slovenci predlažu da arbitrira OESS. Ako se ne postigne dogovor postoji mogućnost arbitraže pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu. No, odmah mogu reći da
ćemo ustrajati da Ljubljanska banka vrati dug štedišama iz Hrvatske. Također vjerujem da će slovenski i hrvatski ministri gospodarstva, koji će se ubrzo sastati, pripomoći rješavanju problema Nuklearke Krško i glede toga sam veliki optimist", rekao je premijer Sanader.


Premijer Sanader, koji se danas u Splitu sastao i razgovarao s predsjednikom bavarske Vlade Edmundom Stoiberom, novinarima je također izjavio kako će "Hrvatska i po pitanju ZERP-a postupiti sukladno europskim standardima, a otvorena je za sve razgovore i mišljenja".



Pisane vijesti