Premijer Sanader: zalažem se za čvrst tečaj kune

Premijer Ivo Sanader izjavio je danas u Splitu odgovarajući na novinarske upite o mogućem
poskupljenju hrane na jesen te mogućoj vrućoj političkoj jeseni zbog opasnosti od inflacije kako mu ne pada na pamet odgovarati na hipotetička pitanja koja nemaju temelja u stvarnosti.


Split, 19. kolovoza 2007. (Hina) - Premijer Ivo Sanader izjavio je danas u Splitu odgovarajući na novinarske upite o mogućem poskupljenju hrane na jesen te mogućoj vrućoj političkoj jeseni zbog opasnosti od inflacije kako mu ne pada na pamet odgovarati na hipotetička pitanja koja nemaju temelja u stvarnosti.

"Glede činjenice da Hrvatska narodna banka (HNB), a ne Vlada, vodi monetarnu politiku, izvršna se vlast ne može niti želi miješati u djelokrug središnje banke. No, želim naglasiti svoje zalaganje koje je uvijek isto a to je čvrsti tečaj kune, jer smatram da plivajući tečaj može odvesti samo u inflaciju koja je sada na razini 2 posto",istaknuo je premijer Sanader.

Na novinarsku tvrdnju da su kruh i proizvodi od brašna poskupjeli znatno više od 10 posto, s kojim se iznosom složila Vlada, premijer je kazao kako država ne može kontrolirati cijene koje se oblikuju na tržištu.

"Ali", dodao je Sanader, "pozivam sve proizvođače kruha i trgovce da razmisle o visini svojih marža koje su glavni uzrok odstupanja u povećanju odobrene cijene kruha".

Premijer Sanader danas se u Splitu sastao i razgovarao s predsjednikom bavarske Vlade Edmundom Stoiberom.



Pisane vijesti