Premijer Sanader: Hrvatska neće popustiti Srbiji glede novog sporazuma o CEFTA-i

Hrvatska i Srbija imaju bilateralni sporazum o slobodnoj trgovini od kojeg srpska strana pokušava odustati problematizirajući dvije teme - duhan i naftu, ali Hrvatska neće popustiti njezinim uvjetima, izjavio je u ponedjeljak u Zagrebu premijer Ivo Sanader.

ZAGREB, 23. listopada 2006. (Hina) - Hrvatska i Srbija imaju bilateralni sporazum o slobodnoj trgovini od kojeg srpska strana pokušava odustati problematizirajući dvije teme - duhan i naftu, ali Hrvatska neće popustiti njezinim uvjetima, izjavio je u ponedjeljak u Zagrebu premijer Ivo Sanader.

"Sa Srbijom mi imamo već bilateralni sporazum o slobodnoj trgovini i oni pokušavaju od tog sporazuma odustati na način da problematiziraju dvije teme: duhan i naftu. Mi nećemo popustiti, ne dolazi u obzir", rekao je Sanader odgovarajući na pitanje novinara hoće li Hrvatska prihvatiti proširenje Srednjoeuropskog ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA) pod još boljim uvjetima za Srbiju, odnosno je li Hrvatska spremna dodatno popustiti Srbiji.

"Pacta sunt servanda, znači ono što je potpisano treba vrijediti, i to je ono na čemu ćemo inzistirati i kod svih drugih zemalja", rekao je hrvatski premijer.

Kada je riječ i o međusobnim bilateralnim sporazumima, nastavio je Sanader, ne može se unilateralno nakon potpisanog bilateralnog sporazuma vući poteze u međunarodnoj zajednici jer to nisu ni europski ni svjetski demokratski standardi.

Osim toga, u pregovore je uključeno osam zemalja i sve zajedno trebaju naći najbolji mogući dogovor o CEFTA-i iza kojega mogu stajati.

"U suprotnome, neće biti sporazuma o CEFTA-i. To mora biti sporazum za koji će svih osam zemalja reći da su suglasne s njim", istaknuo je premijer Sanader novinarima nakon susreta s moldavskim premijerom Vasileom Tarlevom dodavši da su to načela i Europske komisije koja je uključena u pregovore.

Tekst ugovora o proširenju CEFTA-e usuglašen je multilateralnim pregovorima u petak u Bruxellesu, osim dvaju manjih članaka, izjavio je glavni pregovarač RH-a i državni tajnik za gospodarstvo Vladimir Vranković. On je rekao da su ostala otvorena još dva manja članka na zahtjev srbijanskog izaslanstva, vezana uz pitanje carina, odnosno njihovo postupno ukidanje za neke proizvode, za što je Srbija tražila da joj se omogući prijelazno razdoblje od tri godine.

Vranković je kazao da će Srbi taj problem riješiti na svojim konzultacijama i da bi parafiranje sporazuma o proširenju CEFTA-e trebalo biti 9. studenoga.



Pisane vijesti