Premijer Sanader: Moldavija mora imati jasnu europsku perspektivu

Moldavija kao europska zemlja treba imati jasnu europsku perspektivu i Hrvatska joj je spremna pomoći svojim iskustvima na putu prema europskim integracijama, izjavio je u ponedjeljak u Zagrebu premijer Ivo Sanader nakon susreta s predsjednikom moldavijske vlade Vasileom Tarlevom.

ZAGREB, 23. listopada 2006. (Hina) - Moldavija kao europska zemlja treba imati jasnu europsku perspektivu i Hrvatska joj je spremna pomoći svojim iskustvima na putu prema europskim integracijama, izjavio je u ponedjeljak u Zagrebu premijer Ivo Sanader nakon susreta s predsjednikom moldavijske vlade Vasileom Tarlevom.

"Moldova je za nas europska zemlja i treba imati jasnu europsku perspektivu i kad je riječ o europskim integracijama", rekao je Sanader na zajedničkoj konferenciji za novinare s Tarlevom, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj.

RH je davala potporu Moldaviji da postane članicom Procesa za suradnju u jugoistočnoj Europi (SEECP) i sporazum o njezinom pristupanju tom procesu je potpisan prije dva tjedna u Bukureštu. Isto tako Moldavija će biti i članica proširene CEFTA-e na prijedlog Hrvatske i aktivno sudjeluje u pregovorima oko novog sporazuma koji bi trebao biti potpisan do kraja prosinca, još u vrijeme rumunjskog predsjedanja.

"Želimo produbiti naše bilateralne odnose ali i zajedno sudjelovati u regionalnoj suradnji", istaknuo je Sanader.

On je naglasio da su RH i Moldavija dvije prijateljske zemlje, koje nemaju otvorenih pitanja. Oba premijera su, međutim,izrazila nezadovoljstvo slabom gospodarskom suradnjom. Stoga je Tarlev predložio, a Sanader prihvatio da još tijekom studenoga ili prosinca ove godine izaslanstvo hrvatskih gospodarstvenika na čelu s ministrom gospodarstva Brankom Vukelićem i predsjednikom Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadanom Vidoševićem otputuje u Kišinjev kako bi razgovarali sa svojim moldavijskim kolegama o gospodarskoj suradnji.

U razgovorima dvojice premijera dotaknuto je i pitanje ublažavanja viznog režima na kojem će poraditi resorna ministarstva dvije zemlje, rekao je Sanader.

Sanader je spomenuo veliki politički problem Moldavije, njezinu separatističku regiju Pridnjestrovlje, i rekao je da RH isto kao i EU i međunarodna zajednica ne priznaje referendum o neovisnosti proveden u toj pokrajini niti njegove rezultate i smatra Moldaviju jedinstvenom zemljom.

"Moldavija visoko cijeni podršku Hrvatske što se tiče cjelovitosti, suverenosti i samostalnosti njezine zemlje", rekao je Tarlev. Također je zahvalio na potpori RH glede pristupanja Moldavije moderniziranoj CEFTA-i.

U nazočnosti premijera Sanadera i Tarleva, a nakon razgovora dvaju izaslanstava hrvatski ministar kulture Božo Biškupić i moldavski ministar kulture i turizma Arthur Cozma potpisali su Ugovor o kulturnoj suradnji između vlada Hrvatske i Moldavije.

Sanader je najavio da će u utorak biti potpisan sporazum o suradnji u turizmu, a prema riječima Tarleva, potpisivanje tih sporazuma predstavljat će dobar temelj odnosa između dviju država.

"Moldavija je jako zainteresirana za iskustva RH u pogledu modernizacije cesta i infrastrukture. Mislim da su mogućnosti naših zemalja jako velike", kazao je on.

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je premijera Tarleva u sklopu njegova službenog posjeta Hrvatskoj. U razgovoru dvojice dužnosnika je izraženo zadovoljstvo dobrim hrvatsko-moldavijskim političkim odnosima, kao i obostrana želja da taj posjet potakne parlamentarnu kao i snažniju gospodarsku suradnju s ciljem da i tu bude dostignuta ostvarena razina političkih odnosa.



Pisane vijesti